Brachypelma boehmei

Brachypelma boehmei

Brachypelma boehmei Schmidt & Klaas, 1993, ook wel de “Mexican fireleg”, “Mexican rustleg tarantula” of “Mexicaanse roodpootvogelspin” genoemd, is een door haar gedrag en kleurenpalet zeer opvallende Mexicaanse vogelspin. De spin kan met momenten erg nerveus reageren, hetwelk maar al te vaak resulteert in het afwerpen van haar brandharen. Gaat u de spin echter niet verwarren met Brachypema emilia of met haar kleinere dubbelganger Aphonopelma bicoloratum. Met zijn gitzwarte kleurenpalet verschilt een volwassen Aphonopelma bicoloratum echter duidelijk van een volwassen Brachypelma boehmei, waar de vrouwtjes voor het ongetrainde oog enkel in grootte van elkaar verschillen.


I. SPECIFIEKE INFORMATIE

Wetenschappelijke naam: Brachypelma boehmei.

Subfamilie: Theraphosinae.

Nederlandse naam: Mexicaanse roodpootvogelspin.

Ook bekend als: Mexican fireleg, Mexican rustleg.

Gedateerde naam: /

World spider catalog

CITES

Type: Bodembewonende vogelspin.

Categorie: New world tarantula.

Brandharen: Ja, type III (abdomen).

Gif: Wellicht mild. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigt.

HerkomstMexico (Guerrero), Belize.

Lichaamslengte: ≤ 7cm.

Spanwijdte: ≤ 16/17cm.

Gedrag: Nerveuze bombardeerder. De spin aarzelt niet om haar brandharen af te werpen. Ze maken een vrijwel onzichtbaar en warrig web voor de ingang van hun schuilplaats. Het leuke aan het Brachypelma-genus is dat ze zich erg vaak laten opmerken.

Groeisnelheid: Traag.

Levensverwachting: Vrouwtjes kunnen tot 20-25 jaar worden. Mannetjes worden volwassen rond 7-8 jaar en kunnen tot 10 jaar worden, wat opmerkelijk lang is voor een mannelijke vogelspin. Desalniettemin sterft de meerderheid maximaal 2 jaar na het maken van een spermaweb.

Toegankelijkheid (1/beginner: 10/expert): 4.


II. INFORMATIE VOOR HOUDERS

>>> Eerste hulp

Brachypelma boehmei leeft in de halfwoestijnen van Mexico en Belize, waar het subtropisch heet is en gedurende 4 maanden wat meer kan regenen. Temperaturen komen vrijwel dagelijks rond de 27°C uit, met maxima rond de 30°C. Houdt u er echter rekening mee dat de spin zich in haar natuurlijke habitat onder struikgewas of in holen in rotsachtig gebied beschut tegen de warme zon. Gaat u het terrarium dus best niet overdreven verhitten.

Omgevingsfactoren

Temperatuur: 25-28°C (dag), 21-25°C (nacht).

Luchtvochtigheid: 55-65%. Gedurende 4 aaneengeschakelde maanden per jaar mag dit toenemen tot 65-75%.

Terrarium

Volwassen: LxBxH: 40x30x30. Min. 3-4x spanwijdte in oppervlakte.

Kleiner dan volwassen: Min. 3x spanwijdte in oppervlakte. De spin gaat vaak aan de wandel, ook langs het glas.

Substraat

Volwassen: 3/4 spanwijdte.

Kleiner dan volwassen: 1,5 – 3x lichaamslengte.

Klimaat

Vochtig seizoen: Juni, juli, augustus, september.

Droog seizoen: Januari, februari, maart, april, november, december.

Warmste maand: April. Temperaturen zijn doorgaans hoog.

Koudste maand: Januari.

Voor meer informatie over het plaatselijke klimaat: Klik hier.

* Je kunt gerust overgaan tot een verdeling die beter samengaat met het klimaat in uw streek. Ga echter niet onder minima of over maxima en verdeel het jaar in die mate dat de spin langere of kortere seizoenen ervaart, zoals hierboven weergegeven. Dit is extra belangrijk als u zichzelf op de kweek wenst toe te werpen. Mijn jaartabel vindt u onderaan deze pagina.


Ruwe onderverdeling binnenin het Brachypelma-genus

Rode beharing aan de poten

• West-Mexico, langs de kust aan de Grote Oceaan, en Sierra-Madre.

• Natuurlijke en in gevangenschap gekweekte hybrides zijn bekend. Informeer uzelf om een raszuivere kweek te bewerkstelligen.

Rode beharing op het abdomen

• Verspreid over Midden-Amerika.

• De op het abdomen roodbehaarde raszuivere Brachypelma‘s zijn geen evidentie. Een raszuivere kweek in de hobbykamers is voor sommige soorten (bv. Brachypelma vagans) haast onmogelijk.


III. INFORMATIE VOOR KWEKERS

Opgelet: Daar de spinnen van het Brachypelma-genus erg op elkaar kunnen gelijken, is het met momenten erg moeilijk de ene spin van de andere te onderscheiden. Hoezeer met veel goede wil verpaard, gaan er vandaag de dag in de hobby erg veel gekruiste vogelspinnen van het Brachypelma-genus de ronde. Raszuivere Brachypelma’s zijn te vinden in de hobby, maar moeilijk.  

Met een beetje ervaring is het kweken van Brachypelma boehmei niet al te moeilijk. Desalniettemin is het uitzonderlijk dat kwekers van de eerste keer een coconervaring genieten. Zomer, herfst, winter en lente zullen elkaar perfect moeten opvolgen, waarin temperatuur, luchtvochtigheid en voedselaanbod een cruciale rol zullen spelen.

• Ga pas een 4-6-tal weken (of later) nadat de spin verveld is kweken. Indien de verpaarde spin vervelt tussen paring en cocon zal uw cocon niet bevrucht zijn.

• Doorvoed de vrouw alvorens tot de paring over te gaan. Ga ze echter niet vetmesten.

• Plan de paring in het najaar, na een periode van overvloedig voedselaanbod.

• Simuleer een winter van 6-8 weken (10-15°C), 2 maanden na de paring. Voeder of stoor de spinnen geenszins.

• Laat temperatuur systematisch toenemen tot 25-29°C en bevochtig het substraat eenmalig na de winter. Zorg ervoor dat er geen plassen in het terrarium staan. Nu je de vrouw de impuls hebt bezorgd om aan haar cocon te beginnen werken, houd je de temperatuur zo constant mogelijk.

• Van zodra de vrouw zich aan de ingang van haar schuilplaats gepositioneerd heeft, 60-90 dagen na de paring, mag je 8-10 weken later 300-1000 spiderlingen verwachten. Ontneem de cocon dus, indien gewenst, 7 weken nadat u de vrouw hierop betrapt heeft. Bewaar de bevruchte eieren in een incubator tot 70% luchtvochtigheid en een temperatuur tussen 26-29°C.


IV. WIST U DAT…

• Brachypelma boehmei erg lijkt op Aphonopelma bicoloratum? Mannetjes van beide soorten zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden, daar een volwassen man Aphonopelma bicoloratum volledig zwart kleurt.

Megaphobema mesomelas tot 1991 deel uitmaakte van het Brachypelma-genus?


V. LITERATUUR

Een prachtige webpagina over B. boehmei van E. Hijmensen.

Distribution and natural history of Mexican species of Brachypelma and Brachypelmides (Theraphosidae, Theraphosinae) with morphological evidence for their synonymy.


VI. COPYRIGHT

• Tekst: Dennis Van Vlierberghe (facebookgroep en –pagina)

• Fotografie: Julian Kamzol (website, flickr)