Caribena versicolor (Walckenaer, 1837), ook wel de “Martinique pinktoe tarantula”, “Antilles pinktoe tarantula”, “Martinique red tree spider” of “Veelkleurige boomspin” genoemd, is een door haar kleurenpatroon erg opvallende vogelspin uit Martinique. Menig hobbyist beschouwt de felgekleurde Caribena versicolor als 1 van de paradepaardjes van zijn/haar verzameling. Zowel het mannetje als het vrouwtje verschilt van alle andere Aviculariinae met langere en slanke type II brandharen (meer dan 1 mm lang). In 1837 werd de spin door Walckenaer de naam “Mygale versicolor” toebedeeld, nadat ze door Koch in 1836 “Mygale hirtipes” en door Fabricius in 1787 als “Aranea hirtipes” werd genoemd. Sinds 1892 was door toedoen van Simon “Avicularia versicolor” een gevestigde waarde, zij het dat de naam in maart 2017 veranderde naar Caribena versicolor. Het holotype van de spin is verloren. Avicularia rutilans wordt beschouwd als een junior synoniem van Caribena versicolor.
I. SPECIFIEKE INFORMATIE
Wetenschappelijke naam: Caribena versicolor.
Synoniem: Avicularia rutilans.
Subfamilie: Aviculariinae.
Nederlandse naam: Veelkleurige boomspin.
Ook bekend als: Antilles pinktoe, Martinique pinktoe, Martinique red tree spider.
Gedateerde namen: Aranea hirtipes (Fabricius, 1787), Mygale hirtipes (Koch, 1836a), Mygale versicolor (Walckenaer, 1837), Avicularia versicolor (Simon 1892a).
Type: Boombewonende vogelspin.
Categorie: New world tarantula.
Brandharen: Ja (abdomen).
Gif: Wellicht zwak. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigt.
Herkomst: Caraïbisch gebied, Martinique. In contrast met de beschrijving van Walckenaer’s in 1837, komt de spin niet voor op Guadeloupe Island. Dat de spin in Cuba voorkomt, is evenwel twijfelachtig (bron).
Lichaamslengte: ≤ 5-6cm.
Spanwijdte: ≤ 13-15cm.
Groeisnelheid: Snel.
Levensverwachting: Vrouwtjes kunnen tot 12 jaar worden. Mannetjes leven 2 tot 3 jaar.
Gedrag: Bij verstoring zal in eerste instantie een vluchtweg worden gekozen, hetwelk kan resulteren in een bombardement van brandharen. Ze maken mooie zakvormige webben, gecamoufleerd met wat ze rondom kunnen vinden, welke schuilplaats ze in gevangenschap vaak verlaten. De felblauwe spiderlingen leven lager tegen de grond, met de ogen op bodembewonende prooidieren gericht.
Toegankelijkheid (1/beginner: 10/expert): 3.
II. INFORMATIE VOOR HOUDERS
>>> Eerste hulp
Caribena versicolor leeft in tropisch vochtig en warm gebied. Temperaturen komen vrijwel dagelijks rond de 28°C uit. Caribena versicolor verkiest bladmoes. Ze bouwt haar schuilplaats in bladeren van Bromeliads (lees ook over Pachistopelma rufonigrum), tussen boomtakken, holle takken, in bamboe en hoe langer hoe meer in huizen en andere menselijke constructies (Maréchal et al. 2009). Zo beschermt ze zich tegen de brandende zon en een met momenten overdreven hoeveelheid neerslag. Gaat u het terrarium dus best niet overdreven verhitten. In het voorjaar zijn de regenbuien kort en intens, met vaak een aanhoudende neerslag in het najaar.
Omgevingsfactoren
Temperatuur: 24-27°C (dag), 20-24°C (nacht).
Luchtvochtigheid: Een vrij constante 70%.
* Overdrijf niet in vochtigheid. Besproei 1 zijde van het terrarium beter dagelijks een klein beetje in plaats van een overdreven vochtig klimaat voor een langere tijdsspanne te creëren.
* BELANGRIJK: Het sterftecijfer onder kleintjes ligt behoorlijk hoog indien ze te vochtig en zonder kruisventilatie (zie ook terrarium) gehuisvest worden. Houd het substraat eerder droog (of een beetje vochtig). Besproei 1 zijde van het terrarium elke 3-4 dagen.
Volwassen: LxBxH: 20x20x40. Min. 2,5x spanwijdte in hoogte.
Kleiner dan volwassen: 2,5x spanwijdte in hoogte.
* Caribena versicolor heeft nood aan een goede kruisventilatie. Met het oog op een uitstekende huisvesting, moeten onder- en bovenaan het terrarium luchtgaten voorzien zijn. Gebrek hieraan kan voor de spin fatale gevolgen hebben. Het sterftecijfer ligt, indien slecht gehuisvest, behoorlijk hoog bij spiderlingen.
Substraat
Volwassen: 1x lichaamslengte.
Kleiner dan volwassen: 1x lichaamslengte.
* Houd het substraat eerder droog (of een klein beetje vochtig). Besproei 1 zijde van het terrarium zo nu en dan (elke 3-4 dagen).
Klimaat
Vochtig seizoen: Het hele jaar door.
Droog seizoen: Zelfs in de “droge” periode valt er behoorlijk veel neerslag.
Warmste maanden: Het hele jaar door. De gemiddelde temperatuur in Martinique is ongeveer 28°C, met maxima tot 31°C.
Koudste maanden: De koudste maanden verschillen geen 3°C met de warmste maanden.
Voor meer informatie over het plaatselijke klimaat: Klik hier.
* Je kunt gerust overgaan tot een verdeling die beter samengaat met het klimaat in uw streek. Ga echter niet onder minima of over maxima en verdeel het jaar in die mate dat de spin langere of kortere seizoenen ervaart, zoals hierboven weergegeven. Dit is extra belangrijk als u zichzelf op de kweek wenst toe te werpen.
III. INFORMATIE VOOR KWEKERS
Kannibalisme is typerend voor de soort die, ondanks haar hoog knuffelgehalte, vaak erg defensief reageert op de aanwezigheid van een mannetje. Het paarseizoen begint in maart. Eicocons worden gemaakt in mei en juni.
• Ga pas een 6-8-tal weken (of later) nadat de spin verveld is kweken. Indien de verpaarde spin vervelt tussen paring en cocon zal uw cocon niet bevrucht zijn.
• Doorvoed de vrouw alvorens tot de paring over te gaan. Ga ze echter niet vetmesten.
• Plan de paring in het najaar.
• Dames op leeftijd zorgen doorgaans voor meer nakomelingen, variërend van 80-175 spiderlingen.
• Voorzie meerdere schuilplaatsen in het terrarium voor de man. Vaak laten hobbyisten het terrarium open staan tijdens de paring. Verschiet echter niet als het mannetje in zijn overlevingsstrijd pijlsnel uit het terrarium vlucht. De vrouw keert na de paring terug naar haar vertrouwde nestje.
• 3-6 maanden na de paring zal de vrouw haar eicocon maken.
• Een vijftal weken na vondst laten spiderlingen zich opmerken. Ontneem de cocon dus een viertal weken nadat u ze heeft opgemerkt.
• Bewaar de bevruchte eieren in een incubator tot 100% luchtvochtigheid en een temperatuur tussen 26-29°C.
• Video.
IV. WIST U DAT…
• Caribena versicolor als spiderling fluoriserend felblauw is met een mooie lijntekening op het abdomen?
• Het sterftecijfer bij de kleintjes relatief hoog ligt en vooral als ze te vochtig gehouden worden? Het sterftecijfer zou echter aanzienlijk lager liggen in goed geventileerde boxen, met eerder droog (of een beetje vochtig) substraat. Besproei 1 zijde van het terrarium elke 3-4 dagen. Een waterbakje kan een hulp zijn, al is dat vooral een persoonlijke keuze.
• Caribena is afgeleid van “uit de Carraïben” en vrouwelijk is van geslacht?
• Volwassen mannetjes van Caribena versicolor niet uitgerust zijn met tibiaalhaken op het eerste pootpaar?
• Avicularia rutilans als junior synoniem beschouwd wordt van Caribena versicolor?
• Het type-serie uit 2 verschillende soorten bestaat: 1 Aviculariinae en 1 Theraphosinae? Syntype-series worden als verloren beschouwd. Om de stabiliteit van de naam te verzekeren, werd een neotype in het leven geroepen.
• Twee kleurvormen bekend zijn? 1 spin heeft helder rode poten en pedipalpen. De kleuren van poten en pedipalpen zijn donkerder in de tweede kleurvorm (bron).
V. LITERATUUR
• Some notes on breeding Caribena versicolor (British Tarantula Society).
VI. COPYRIGHT
• Tekst: Dennis Van Vlierberghe (facebookgroep en –pagina)
I just found this page, looking around for more guides, pretty nice keep it up.
i love how you repeat the warning “damp enclosures are killers”, common mistake from new keepers.