Brachypelma smithi

Brachypelma smithi

Brachypelma smithi (FOP-Cambridge, 1897), ook wel de “Mexican red-kneed tarantula”, “Mexican red knee”, “Mexicaanse roodknie” of “Mexicaanse roodknievogelspin” genoemd, is een door haar kleurenpalet zeer opvallende Mexicaanse vogelspin. Sommigen zullen de spin nog steeds bij haar oude naam, “Eurypelma smithi” of “Euathlus smithi“, noemen. De spin is bij uitstek de favoriet van beginnende hobbyisten, gezien haar rustige karakter en hoog knuffelgehalte. Het diertje werd om deze reden lange tijd het land uit gesmokkeld, vooral naar China, waardoor de spin in eigen habitat bijna bedreigd is (bron). Koop om deze reden geen import door wildvang, maar enkel nakweek van hobbyisten. De huidige verspreiding van de Mexicaanse roodknieën laat zien dat de Balsas rivier zou kunnen optreden als een geografische grens. Morfologisch en moleculair bewijsmateriaal waren concordant en zorgen samen voor de sterke hypothese voor de afbakening van Mexicaanse roodknievogelspinnen. Om deze reden werd Brachypelma annitha voorgesteld (en aanvaard) als nieuw synoniem van Brachypelma smithi (bron). Gaat u de spin echter niet verwarren met Brachypelma auratum of Brachypelma hamori.


We verwachten wijzigingen. Hier is waarom


I. SPECIFIEKE INFORMATIE

Wetenschappelijke naam: Brachypelma smithi.

Subfamilie: Theraphosinae.

Nederlandse naam: Mexicaanse roodknievogelspin, Mexicaanse roodknie.

Ook bekend als: Mexican red-kneed tarantula, Mexican red knee.

Gedateerde namen: Eurypelma smithi FOP-Cambridge, 1897, Euathlus smithi Baxter, 1993.

World spider catalog

CITES

Type: Bodembewonende vogelspin.

Categorie: New world tarantula.

Brandharen: Ja, type I en III (abdomen).

Gif: Wellicht mild. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigt.

HerkomstMexico (Dos ArroyosGuerrero en Colima), aan de kust van de Stille oceaan.

Lichaamslengte: ≤ 7-8cm.

Spanwijdte: ≤ 15-18cm.

Gedrag: De spin is doorgaans erg rustig. Bij provocatie zal de spin soms haar brandharen afwerpen. Ze maken een vrijwel onzichtbaar en warrig web voor de ingang van hun schuilplaats. Het leuke aan het Brachypelma-genus is dat ze zich erg vaak laten opmerken.

Groeisnelheid: Traag.

Levensverwachting: Vrouwtjes worden tot 25 à 30 jaar. Mannetjes worden volwassen rond 4 à 5 jaar en kunnen tot 10 jaar worden, wat opmerkelijk lang is voor een mannelijke vogelspin. Desalniettemin sterft de meerderheid maximaal 2 jaar na het maken van een spermaweb.

Beschikbaarheid Gemakkelijk te verkrijgen in de hobby. Houd in het achterhoofd dat de prijs omgekeerd evenredig stijgt of daalt naarmate het aanbod.

Toegankelijkheid (1/beginner, 10/expert): 1.


II. INFORMATIE VOOR HOUDERS

>>> Eerste hulp

Brachypelma smithi leeft in de halfwoestijnen van Mexico, waar het subtropisch heet is gedurende 4 maanden wat meer kan regenen. Temperaturen komen vrijwel dagelijks rond de 25°C uit, met maxima rond de 30°C. Houdt u er echter rekening mee dat de spin zich in haar natuurlijke habitat onder struikgewas of in holen in rotsachtig gebied beschut tegen de warme zon. Gaat u het terrarium dus best niet overdreven verhitten.

Omgevingsfactoren

Temperatuur: Overdag 28°C en ‘s nachts 20°C.

Luchtvochtigheid: 50-60%.

Terrarium

Volwassen: LxBxH: 40x30x30. Min. 3-4x spanwijdte in oppervlakte.

Kleiner dan volwassen: Minimaal 3x spanwijdte in oppervlakte.

Substraat

Volwassen: 3/4 spanwijdte. De spin durft zich met momenten graag in te graven.

Kleiner dan volwassen: 1,5 – 3x lichaamslengte.

* Maak het substraat niet te vochtig, maar eerder droog.

* Beperk best de klimmogelijkheden van de spin door de vrije ruimte tussen substraat en plafond te beperken tot maximaal 20cm. De spin gaat vaak aan de wandel, ook langs het glas.

Klimaat

Vochtig seizoen: Juni, juli, augustus, september.

Droog seizoen: Januari, februari, maart, april, mei, november, december.

Warmste maand: Juni. Temperaturen zijn doorgaans hoog.

Koudste maand: Januari.

Voor meer informatie over het plaatselijke klimaat: Klik hier.

* Je kunt gerust overgaan tot een verdeling die beter samengaat met het klimaat in uw streek. Ga echter niet onder minima of over maxima en verdeel het jaar in die mate dat de spin langere of kortere seizoenen ervaart, zoals hierboven weergegeven. Dit is extra belangrijk als u zichzelf op de kweek wenst toe te werpen.


Ruwe onderverdeling binnenin het Brachypelma-genus

Rode beharing aan de poten

• West-Mexico, langs de kust aan de Grote Oceaan, en Sierra-Madre.

• Natuurlijke en in gevangenschap gekweekte hybrides zijn bekend. Informeer uzelf om een raszuivere kweek te bewerkstelligen.

Rode beharing op het abdomen

• Verspreid over Midden-Amerika.

• De op het abdomen roodbehaarde raszuivere Brachypelma’s zijn geen evidentie. Een raszuivere kweek in de hobbykamers is voor sommige soorten (bv. Brachypelma vagans) haast onmogelijk.


III. INFORMATIE VOOR KWEKERS

Opgelet: Daar de spinnen van het Brachypelma-genus erg op elkaar kunnen gelijken, is het met momenten erg moeilijk de ene spin van de andere te onderscheiden. Hoezeer met veel goede wil verpaard, gaan er vandaag de dag in de hobby erg veel gekruiste vogelspinnen van het Brachypelma-genus de ronde. Raszuivere Brachypelma‘s zijn te vinden in de hobby, maar moeilijk.  

Met een beetje ervaring is het kweken van Brachypelma smithi niet al te moeilijk. Desalniettemin is het uitzonderlijk dat kwekers van de eerste keer een coconervaring genieten. Zomer, herfst, winter en lente zullen elkaar perfect moeten opvolgen, waarin temperatuur, luchtvochtigheid en voedselaanbod een cruciale rol zullen spelen.

• Ga pas een 4-6-tal weken (of later) nadat de spin verveld is kweken. Indien de verpaarde spin vervelt tussen paring en cocon zal uw cocon niet bevrucht zijn.

• Doorvoed de vrouw alvorens tot de paring over te gaan. Ga ze echter niet vetmesten.

• Plan de paring in het najaar, na een periode van overvloedig voedselaanbod.

• Simuleer een winter van 6-8 weken (10-15°C), 2 maanden na de paring. Voeder of stoor de spinnen geenszins.

• Laat temperatuur systematisch toenemen tot 25-29°C and bevochtig het substraat eenmalig na de winter. Zorg ervoor dat er geen plassen in het terrarium staan. Nu je de vrouw de impuls hebt bezorgd om aan haar cocon te beginnen werken, houd je de temperatuur zo constant mogelijk.

• Van zodra de vrouw zich aan de ingang van haar schuilplaats gepositioneerd heeft, mag je 8-10 weken later 150-600 spiderlingen verwachten. Ontneem de cocon dus, indien gewenst, 7 weken nadat u de vrouw hierop betrapt heeft. Bewaar de bevruchte eieren in een incubator tot 70% luchtvochtigheid en een temperatuur tussen 26-29°C.


IV. WIST U DAT… 

• Vooral Brachypelma smithi uit het Mexicaanse Colima is vertegenwoordigd in Europese en Amerikaanse hobbykamers? De Guerrero-vorm is wollig en levendiger van kleur en bezit, in tegenstelling tot de Colima-vorm, geen zwarte haren rond het rood aan de pedipalpen.

• Kweeksuccessen met vogelspinnen uit drogere gebieden enkel kunnen worden bewerkstelligd als je seizoenen simuleert?

Brachypelma annitha in 2016 werd voorgesteld (en aanvaard) als synoniem van Brachypelma smithi (bron)?


V. LITERATUUR

Een prachtige webpagina over B. smithi van E. Hijmensen.

Brachypelma smithi op Animal Diversity Web.

Distribution and natural history of Mexican species of Brachypelma and Brachypelmides (Theraphosidae, Theraphosinae) with morphological evidence for their synonymy.


VI. COPYRIGHT

• Tekst: Dennis Van Vlierberghe (facebookgroep en –pagina)

• Fotografie: Leon Kirkbride (youtube)