Chromatopelma cyaneopubescens (Strand, 1907), ook wel de “Greenbottle blue” genoemd, is een prachtige Venezolaanse soort met een doorgaans behoorlijk rustig temperament. De spin is vanwege het tot de verbeelding sprekende kleurenpalet en webgedrag een onmisbaar pronkstuk in de verzameling van elke vogelspinliefhebber. Al deze karakteristieken samen maakt dat de spin een uitstekende partij is om kennis te maken met de hobby. In 1907 werd de spin door Strand gepubliceerd als Eurypelma cyaneopubescens. Dit werd in 1939 hersteld nadat Petrunkevitch ze naar het Delopelma– (vandaag Aphonopelma-) genus verplaatste. Dit genus vertoont omwille van hun gravend karakter echter anatomische verschillen, waardoor de spin door Schmidt sinds 1995 als enige het Chromatopelma-genus vertegenwoordigt.
I. SPECIFIEKE INFORMATIE
Een felblauwe vogelspin blijft adembenemend mooi, maar is niet uitzonderlijk (bv. Poecilotheria metallica). Er wordt reeds meerdere jaren onderzocht waarom vogelspinnen eerder blauw kleuren, ipv groen. Zo luidt 1 van de hypotheses dat als de vijanden van de vogelspin specialisten zijn in het onderscheiden van groene kleuren in een groene omgeving, dat de spin met een groen kleurenpalet onmiddellijk zou worden opgemerkt. Lees er veel meer over in deze link. Warm aanbevolen!
Wetenschappelijke naam: Chromatopelma cyaneopubescens.
Subfamilie: Theraphosinae.
Nederlandse naam: Venezolaanse cyaanblauwe vogelspin.
Ook bekend als: Greenbottle Blue (GBB).
Gedateerde namen: Eurypelma cyaneopubescens Strand, 1907, Delopelma cyaneopubescens Petrunkevitch, 1939.
Type: Bodembewonende vogelspin.
Categorie: New world tarantula.
Brandharen: Ja, type III en IV (abdomen).
Gif: Wellicht mild. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigt.
Herkomst: Noord-Venezuela, op het schiereiland Paraguaná. Ook in Punto Fijo werd de spin reeds aangetroffen.
Lichaamslengte: ≤ 7cm.
Spanwijdte: ≤ 15-16cm.
Gedrag: Chromatopelma cyaneopubescens is overwegend rustig, maar kan met momenten behoorlijk geïrriteerd reageren op verstoring. Hoezeer ze in eerste instantie de vluchtweg zal opteren, resulteert provocatie maar al te vaak in een bombardement van brandharen. Intrigerend aan de soort zijn de prachtige webben die ze maken.
Groeisnelheid: Medium. Spiderlingen zijn opmerkelijk groot.
Levensverwachting: Vrouwtjes kunnen tot 12-14 jaar worden. Mannen worden tot 4 jaar oud.
Heel belangrijk: Houd het terrarium overwegend droog.
Toegankelijkheid (1/beginner, 10/expert): 2.
II. INFORMATIE VOOR HOUDERS
>>> Eerste hulp
Chromatopelma cyaneopubescens leeft in de droge en warme woestijngebieden van Noord-Venezuela, Paraguaná. Houdt u er echter rekening mee dat de spin zich inwebt in het struikgewas en onder boomwortels om de brandende zon te ontvluchten. Gaat u het terrarium dus best niet overdreven verhitten. Om een beeld te krijgen van Chromatopelma cyaneopubescens in haar natuurlijke habitat, klik hier (vanaf 5′).
Omgevingsfactoren
Temperatuur: 25-28°C (dag), 23-25°C (nacht).
Luchtvochtigheid: 40-50%. Gedurende 5 aaneengeschakelde weken per jaar mag dit toenemen tot 60-70%.
Volwassen: LxBxH: 30x30x30. Min. 3-4x spanwijdte in oppervlakte.
Kleiner dan volwassen: Min. 3-4x spanwijdte beweegruimte in oppervlakte.
* Vul het terrarium met veel ankerpunten, zodat de spin haar thuis naar wens kan inrichten. Als tegenprestatie zal de spin u belonen met een adembenemend web.
Substraat
Volwassen: Min. 1x lichaamslengte.
Kleiner dan volwassen: 1x spanwijdte.
* Houd het substraat eerder droog. Voorzie een waterbakje.
* Besprenkel het web elke 2-3 dagen aan 1 zijde met een beetje water.
Klimaat
Vochtig seizoen: Oktober, november, december.
Droog seizoen: Januari, februari, maart, april, augustus.
Warmste maand: Augustus. Temperaturen zijn doorgaans heel erg hoog.
Koudste maand: Januari.
Voor meer informatie over het plaatselijke klimaat: Klik hier.
* Je kunt gerust overgaan tot een verdeling die beter samengaat met het klimaat in uw streek. Ga echter niet onder minima of over maxima en verdeel het jaar in die mate dat de spin langere of kortere seizoenen ervaart, zoals hierboven weergegeven. Dit is extra belangrijk als u zichzelf op de kweek wenst toe te werpen.
III. INFORMATIE VOOR KWEKERS
Hoewel er vaak succesvol wordt gekweekt met deze soort, is dit toch niet zo evident. Simuleer de lente voor een beperkte tijdsspanne (max. 5 weken). In het geval de spin te lang in een te hoge vochtigheidsgraad moet leven, kan dit resulteren in sterfte. Hoezeer de soort berucht is haar mannetjes erg vaak op te eten, verliest het mannetje haast zeker zijn leven als u de lente niet goed introduceerde. Weet dus goed wat je doet.
• Introduceer de lente in het terrarium door het substraat aan 1 zijde vochtig te houden. Houd de schuilplaats eerder droger. Besprenkel het web dagelijks. Doe dit gedurende 1 week.
• Doorvoed de vrouw vanaf de 2e week met grote, sappige maaltijden (dubia’s, krekels…).
• Breng de man bij de vrouw aan het einde van de 2e week. Man en vrouw zullen in alle waarschijnlijkheid uren trommelen alvorens tot de paring over te gaan. Indien de vrouw de mannelijke aanwezigheid tolereert, laat je ze best even samen voor een paar dagen. Voorzie zeker een vluchtweg in het terrarium voor de man.
• Blijf de vrouw voeden na de paring en ga 3 weken verder met het vochtig maken van 1 zijde van het terrarium. Stop hiermee van zodra ze voedsel weigert. Laat alles weer uitdrogen.
• 3-4 maanden na de paring zal de vrouw de cocon leggen met enkele honderden eitjes. Ontneem de cocon, indien gewenst, 4 weken nadat ze gemaakt werd. Bewaar de bevruchte eieren in een incubator tot 65-70% luchtvochtigheid en een temperatuur tussen 25-28°C. De spiderlingen zijn opvallend groot en hebben een prachtige rugtekening.
IV. WIST U DAT…
• Chromatopelma cyaneopubescens onze favoriete spin voor beginners is?
• Blauwe spinnen wel vaker voorkomen, maar bv. groene spinnen eerder zeldzaam zijn (meer informatie)?
• Spiderlingen minstens zo mooi zijn als hun ouders?
V. LITERATUUR
• Over de blauwe kleur: Blue reflectance in tarantulas is evolutionarily conserved despite nanostructural diversity.
VI. COPYRIGHT
• Tekst: Dennis Van Vlierberghe (facebookgroep en –pagina)
• Fotografie: Yvonne Kindl (flickr) • Julian Kamzol (website, flickr, facebookpagina)
very well done learned alot information accurate to the first degree!! love it 🙂