Idiothele mira

Idiothele mira

Idiothele mira Gallon, 2010, ook wel de “Blue foot baboon” of “Bobbejaanspinnekop” genoemd, is een door haar kleurenpatroon en webgedrag opvallend mooie en leuke vogelspin uit Zuid-Afrika. De spin is met haar blauwe tarsi en metatarsi wel erg herkenbaar. Idiothele behoort tot de subfamilie van de Harpactirinae. In het algemeen worden vogelspinnen uit Afrika standaardelijk tot baviaanspin gedoopt, zij het dat de Harpactirinae als enige Afrikaanse subfamilie de ware baviaanspinnen omvat. Bij zowel man als vrouw is het rugschild van Idiothele mira langwerpiger dan het haast cirkelvormige rugschild van de andere uit het genus, Idiothele nigrofulva. Het typerende blauw aan de pootuiteinden is na een vervelling niet zichtbaar, maar manifesteert zich pas enkele dagen na de vervelling (bron).


I. SPECIFIEKE INFORMATIE

Wetenschappelijke naam: Idiothele mira.

Nederlandse naam: /

Ook bekend als: Blue foot baboon. Bobbejaanspinnekop (Afrikaans).

Gedateerde namen: /

World spider catalog

Type: Gravende vogelspin. Idiothele mira maakt valdeurtjes.

Categorie: Old world tarantula.

Brandharen: Nee.

Gif: Wellicht sterk. Afhankelijk van de locatie van de beet en de hoeveelheid gif dat werd toegediend, kan dit een zeer pijnlijke ervaring zijn. Op heden is er echter nog geen wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigt.

Herkomst: Ndumo en Tembe Elephant Game Reserves (een reservaat van 300 km² tussen Zululand en Mozambique), provincie KwaZulu-NatalSouth Africa.

Lichaamslengte: ≤ 4cm. Volwassen mannetjes worden niet groter dan 2,5cm.

Spanwijdte: ≤ 8/9cm.

Groeisnelheid: Snel. Mannen kunnen binnen het jaar geslachtsrijp worden, waar de vrouwtjes dit na 18 maanden reeds kunnen zijn.

Levensverwachting: Vrouwtjes leven tot 12 jaar. Mannetjes sterven rond de 3 jaar.

Gedrag: De spin zal, bij gebrek aan een vluchtweg, een dreigende houding aannemen en desgevallend bijten. Opvallend aan Idiothele mira is het feit dat ze een ondergrondse cellen en tunnels maken, afgeschermd met een uitstekend gecamoufleerd 1 of meerdere valdeurtjes. Idiothele mira is niet vaak zichtbaar.

Toegankelijkheid (1/beginner, 10/expert): 5.


II. INFORMATIE VOOR HOUDERS

>>> Eerste hulp

Idiothele mira leeft in subtropisch gebied. Vanaf oktober tot en met april zijn de zomers eerder vochtig en warm. ‘s Winters daarentegen, is het eerder droog en hoewel temperaturen overdag aangenaam zijn kan het ‘s nachts wel erg afkoelen. Tijdens het regenseizoen regent het zelden dagen aan een stuk, maar zijn hevige onweersbuien niet uitzonderlijk. ‘s Winters regent het weinig, maar kunnen er omwille van haar ligging nabij de kust plaatselijke buien plaatsvinden. In haar natuurlijk habitat nestelt ze zich vaak nabij rotsen in bebost gebied. Omwille van het feit dat ze op het Zuidelijke halfrond leeft, zijn zomer en winter tegenovergesteld aan deze in Europa en Noord-Amerika.

Omgevingsfactoren

Temperatuur: Vanaf mei tot en met september 24-26°C (dag), 12-16°C (nacht). Vanaf oktober tot en met april 26-29°C (dag), 19-21°C (nacht).

Luchtvochtigheid: Vanaf mei tot en met september 65-75%. Vanaf oktober tot en met april 75-85%.

Terrarium

Volwassen: LxBxH: 25x25x25. Min. 3x spanwijdte in hoogte en 3-4x spanwijdte in oppervlakte.

Kleiner dan volwassen: Min. 3x spanwijdte in hoogte en 3-4x spanwijdte in oppervlakte.

Substraat

Volwassen: Min. 2x spanwijdte.

Kleiner dan volwassen: Min. 2x spanwijdte.

* Houd het substraat bij jonge dieren aan 1 kant droog en 1 kant vochtig.

* De spin leeft tijdens het regenseizoen (5 maanden) in vochtig gebied. Let erop dat terraria met een hoge vochtigheidsgraad extra gevoelig zijn voor mijten en andere parasieten. Neem dus uw voorzorgen.

Klimaat

Vochtig seizoen: Januari, februari, maart, april, oktober, november, december.

Droog seizoen: Mei, juni, juli, augustus, september.

Warmste maand: Januari.

Koudste maand: Juni, juli.

Voor meer informatie over het plaatselijke klimaat: Click here.

* Je kunt gerust overgaan tot een verdeling die beter samengaat met het klimaat in uw streek. Ga echter niet onder minima of over maxima en verdeel het jaar in die mate dat de spin langere of kortere seizoenen ervaart, zoals hierboven weergegeven. Dit is extra belangrijk als u zichzelf op de kweek wenst toe te werpen.


III. INFORMATIE VOOR KWEKERS

Paringen met Idiothele mira verlopen doorgaans zonder slag of staat. In hun natuurlijke habitat bereiken worden mannetjes in januari volwassen. Vrouwtjes kunnen reeds geslachtsrijp zijn bij een grootte van 3,5cm, 1-2 jaar na de geboorte.

• Ga pas een 4-6 tal weken (of later) nadat de spin verveld is kweken. Indien de verpaarde spin vervelt tussen paring en cocon zal uw cocon niet bevrucht zijn.

• Doorvoed de vrouw alvorens tot de paring over te gaan. Ga ze echter niet vetmesten.

• Voorzie een vluchtweg voor de man.

• Laat de paring plaatsvinden bij een luchtvochtigheid tussen 70-80%, waarna u de temperatuur nabij 23°C constant houdt.

• Besproei in de weken die volgen 1x/week aan 1 zijde van het terrarium. Doe verder niets speciaals.

• Ongeveer 1-2 maanden na de paring zal de vrouw overgaan tot het maken van de cocon. Ontneem de cocon, indien gewenst, een 4-tal weken nadat ze gemaakt werd. Plaats de eieren in de incubator bij een temperatuur tussen 26-28°C en een luchtvochtigheid van ongeveer 85-95%. Aantallen kunnen variëren van 30-50 spiderlingen. Het is niet ongebruikelijk dat de vrouw enkele maanden later een tweede cocon produceert.


IV. WIST U DAT…

• De naam “Idiothele mira” afkomstig is van het Latijnse woord “mirus” (prachtig). Hiermee verwijst men naar de prachtige felblauwe tarsi en metatarsie.


V. LITERATUUR

• On some Southern African Harpactirinae, with notes on the eumenophorines Pelinobius muticus Karsch, 1885 and Monocentropella Strand, 1907 (Araneae, Theraphosidae).


VI. COPYRIGHT

• Tekst: Dennis Van Vlierberghe (facebookgroep en –pagina)

• Fotografie: Julian Kamzol (website, flickr)