Iridopelma zorodes

Iridopelma zorodes

Iridopelma zorodes (Mello-Leitão/1926), ook wel de “Bahia Purple Red” of “Brazilian purple pinktoe” genoemd, is een erg mooie kleine tot middelgrote vogelspin uit Brazilië. Typhoclaena zorodes Mello-Leitão/1926, welke naam ze bij haar eerste officiële publicatie werd toegekend, werd beschreven op basis van de eigenschappen van een mannetje uit Bahia, Brazilië. De spin werd onderscheiden van anderen uit de regio door het uniforme kleurenpatroon op het abdomen, door een cephalothorax die even lang als breed was en ogen aan de voorzijde van de oogheuvel die even groot zijn. Opvallend is het feit dat volwassen mannetjes over een dubbel paar tibiaalhaken beschikken, aan pootpaar I en II. Samen met Iridopelma hirsutum en Iridopelma katiae verandert het kleurenpatroon van Iridopelma zorodes drastisch van juvenile tot ze volwassen zijn. Iridopelma zorodes komt voor in grote populaties, maar is slechts bekend uit enkele delen van het Atlantische regenwoud (bron). Iridopelma zorodes maakt een schuilplaats door 2 of meer bladeren aan elkaar te spinnen en is compleet afhankelijk van het regenwoud om te kunnen overleven.


I. SPECIFIEKE INFORMATIE

Wetenschappelijke naam: Iridopelma zorodes.

Nederlandse naam: /

Ook bekend als: Bahia Purple Red. Brazilian Purple Pinktoe.

Gedateerde namen: Typhochlaena zorodes Mello-Leitão/1926, Avicularia zorodes Petrunkevich/1939, Iridopelma zorodes Smith/1993.

World spider catalog

Type: Boombewonende vogelspin.

Categorie: New world tarantula.

Brandharen: Ja, type II (abdomen).

Gif: Wellicht zwak. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigt.

Herkomst: In de restanten van het Atlantische regenwoud, in de staten Sergipe en Noord-Bahia (Brazilië).

Lichaamslengte: ≤ 3/4cm.

Spanwijdte: ≤ 12/13cm.

Groeisnelheid: Medium.

Levensverwachting: Vrouwtjes kunnen 10-12 jaar oud worden. Mannetjes zijn met 3-4 jaar een korter leven beschoren.

Gedrag: Hoezeer Iridopelma zorodes wel erg hard lijkt op Avicularia avicularia, is deze kleine variant lang niet zo zachtaardig. Het is niet ongebruikelijk dat ze bij de minste verstoring een dreighouding aanneemt en de tanden laat zien.

Toegankelijkheid (1/beginner, 10/expert): 4.


II. INFORMATIE VOOR HOUDERS

>>> Eerste hulp

Iridopelma zorodes leeft in tropisch vochtig en warm gebied met een moessonperiode van 5 maanden. Temperaturen komen vrijwel dagelijks rond de 28°C uit. Houdt u er echter rekening mee dat de spin zich in haar natuurlijke habitat voornamelijk tussen bladeren beschut tegen deze brandende zon. Gaat u het terrarium dus best niet overdreven verhitten. In het voorjaar zijn de regenbuien kort en intens, met vaak een aanhoudende neerslag in het najaar. Een met momenten heel erg vochtig terrarium kan dus best, maar let te allen tijde dat er zich geen schimmelvorming voordoet.

Omgevingsfactoren

Temperatuur: 25-28°C (dag), 18-22°C (nacht).

Luchtvochtigheid: Een eerder constante 75%.

* Besproei liever dagelijks 1x lichtjes in plaats van wekelijks twee- tot driemaal stevig.

* 4-6 aaneengeschakelde maanden mag de vochtigheidsgraad tot 80-90% toenemen.

Terrarium

Volwassen: LxBxH: 20x20x35. 2,5-3x spanwijdte in hoogte.

Kleiner dan volwassen: 2,5-3x spanwijdte in hoogte.

* Gaat u, indien de diertjes niet volwassen zijn, het terrarium niet overdreven versieren. Dit maakt het moeilijker om prooien te vinden. Vult u het terrarium naarmate de spin ouder wordt.

* Voorzie, naast kurk, voldoende grote bladeren.

* Iridopelma zorodes is erg gevoelig voor een goede luchtcirculatie. Met het oog op een uitstekende huisvesting, moeten onder- en bovenaan het terrarium luchtgaten voorzien zijn. Gebrek hieraan kan voor de spin fatale gevolgen hebben.

Substraat

Volwassen: 1-1,5x lichaamslengte.

Kleiner dan volwassen: Min. 1-1,5x lichaamslengte.

* De spin leeft in vochtig gebied. Let erop dat terraria met een hoge vochtigheidsgraad extra gevoelig zijn voor mijten. Neem dus uw voorzorgen.

Klimaat

Vochtig seizoen: April, mei, juni, juli, augustus.

Droog seizoen: Oktober, november, december, januari, februari.

Warmste maanden: November, december, januari, februari. Gemiddelde temperatuur rond 27°C.

Koudste maanden: Juli, augustus. Gemiddelde temperatuur rond 22°C.

Voor meer informatie over het plaatselijke klimaat (Itabaiana, Sergipe): Klik hier.

* Je kunt gerust overgaan tot een verdeling die beter samengaat met het klimaat in uw streek. Ga echter niet onder minima of over maxima en verdeel het jaar in die mate dat de spin langere of kortere seizoenen ervaart, zoals hierboven weergegeven. Dit is extra belangrijk als u zichzelf op de kweek wenst toe te werpen.

Iridopelma spp. in Brazilië ©

Iridopelma habitat


III. INFORMATIE VOOR KWEKERS

Iridopelma spp. wordt in gevangenschap erg vaak succesvol gekweekt. Man en vrouw worden wel eens als koppel samen gehouden voor 1-2 weken. In deze omstandigheden kan kannibalisme optreden.

• Ga pas een 6-8-tal weken (of later) nadat de spin verveld is kweken. Indien de verpaarde spin vervelt tussen paring en cocon zal uw cocon niet bevrucht zijn.

• Doorvoed de vrouw alvorens tot de paring over te gaan. Ga ze echter niet vetmesten.

• Plan de paring in het najaar.

• Voorzie meerdere schuilplaatsen in het terrarium voor de man. Kwekers laten het koppel vaak samen voor 1-2 weken.

• 1-3 maanden na de paring zal de vrouw haar eicocon maken.

• Een vijftal weken na vondst laten spiderlingen zich opmerken. Ontneem de cocon dus een viertal weken nadat u ze heeft opgemerkt.

• Bewaar de bevruchte eieren in een incubator tot 80-90% luchtvochtigheid en een temperatuur tussen 26-29°C. U mag zich wellicht aan 100-200 spiderlingen verwachten.


IV. WIST U DAT…

• Sommige delen in het Noordoosten van Brazilië, zoals Reconcavo Bahiano, over de grootste populatie aan Aviculariine beschikt, met Avicularia diversipes, Avicularia gamba, Iridopelma zorodes, Pachistopelma bromelicola sp. n. en waarschijnlijk minstens 1 Typhochlaena sp.?

• Spinnen uit het Avicularia– en Iridopelma-genus beschikken over korte en lange haren, met een overvloed van lange haren op de poten (vnl. pootpaar III en IV) en rond het voorste en laterale oppervlakken van het abdomen?

• Arachnologen ervan uitgaan dat het Iridopelma-genus beter wordt verplaatst naar het Avicularia-genus (bron)?


V. LITERATUUR

Revision, cladistic analysis and biogeography of Typhochlaena C. L. Koch, 1850, Pachistopelma Pocock, 1901 and Iridopelma Pocock, 1901 (Araneae,  Theraphosidae, Aviculariinae).


VI. COPYRIGHT

• Tekst: Dennis Van Vlierberghe (facebookgroep en –pagina)

• Fotografie: Julian Kamzol (website, flickr)