Lyrognathus giannisposatoi

Lyrognathus giannisposatoi

Lyrognathus giannisposatoi Nunn & West, 2013, is een door haar kleurenpalet erg mooie vogelspin uit Sumatra, Indonesia. De spinnen uit dit genus komen voor in noordoost-India, west-Maleisïe, Borneo en de Lombok eilanden, zij het dat Lyrognathus giannisposatoi als eerste spin van het genus werd teruggevonden in Sumatra in 2012. Erg opvallend is het feit dat alle Lyrognathus spp. in de hogere zones van bergachtige gebieden zijn terug te vinden, met uitzondering van Lyrognathus giannisposatoi. Zij houdt van lager gelegen gebieden en bij voorkeur nabij de Mesuji rivier en in galerijbossen. Lyrognathus giannisposatoi heeft de meeste gelijkenissen met Lyrognathus lessunda, al kan ze in het algemeen gemakkelijk worden onderscheiden van alle Lyrognathus spp. op basis van haar robuuste bouw en globale grootte. De vrouwtjes zijn donker, met een donkerbruine kleuring op het rugschild en benenpaar I & II. Het achterlijf en benenpaar III & IV zijn zwart van kleur. Alle pootsegmenten vertonen banden, al zijn ze niet altijd even goed waarneembaar. Volwassen mannen zijn kleiner en bruiner van kleur.


I. SPECIFIEKE INFORMATIE

Wetenschappelijke naam: Lyrognathus giannisposatoi.

Subfamilie: Selenocosmiinae – Selenocosmiini.

Ook bekend als: /

Gedateerde namen: /

World spider catalog

Type: Gravende vogelspin.

Categorie: Old world tarantula. Niet aanbevolen voor beginnende hobbyisten.

Brandharen: Nee.

Gif: Wellicht sterk. Afhankelijk van de locatie van de beet en de hoeveelheid gif dat werd toegediend, kan dit een zeer pijnlijke ervaring zijn. Op heden is er echter nog geen wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigt.

Herkomst: Mesuji, provincie Lampung, Sumatra, Indonesië.

Lichaamslengte: ≤ 4-5cm.

Spanwijdte: ≤ 11-14cm. Vrouwelijke Lyrognathus giannisposatoi worden groter en zwaarder dan de mannetjes.

Groeisnelheid: Medium.

Levensverwachting: Geen betrouwbare bron beschikbaar. Vrouwtjes worden wellicht 12-15 jaar oud. Mannetjes zijn wellicht een korter leven gegund van 3-4 jaar.

Gedrag: Defensief. Lyrognathus giannisposatoi is erg defensief en kan met momenten behoorlijk onvoorspelbaar uit de hoek komen. Bij gebrek aan een vluchtweg zal ze een dreigende houding aannemen en desgevallend bijten. De spin is erg schuchter en is in al haar pracht meer erg zelden te bewonderen.

Toegankelijkheid (1/beginner, 10/expert): 8.


II. INFORMATIE VOOR HOUDERS

>>> Eerste hulp

Lyrognathus giannisposatoi leeft in tropisch warme en vochtig gebied. Initieel werd de spin vooral in erg laaggelegen gebieden aangetroffen nabij de Mesuji rivier, ingegraven net boven de grens van het wateroppervlak bij hoog water. Deze regio heeft echter ernstig te kampen met menselijke activiteiten, waaronder landbouw. De spin wordt echter ook erg vaak aangetroffen in ongerepte delen van galerijbossen. Temperaturen zijn doorgaans erg hoog (30°C), zij het dat de temperatuur in hun schuilplaatsen meerdere graden lager ligt. Gaat u het terrarium dus niet oververhitten. Over het algemeen reageren Lyrognathus spp. erg slecht op té hoge temperaturen, zij het dat Lyrognathus giannisposatoi als enige gerust wat warmer verdragen kan.

Omgevingsfactoren

Temperatuur: 23-27°C (dag), 18-22°C (nacht).

Luchtvochtigheid: 75-85%.

Terrarium

Volwassen: LxBxH: 20x20x30. Min. 2x spanwijdte in hoogte.

Kleiner dan volwassen: 3x spawijdte in hoogte.

Substraat

Volwassen: 1-2x spanwijdte.

Kleiner dan volwassen: Min. 1x spanwijdte.

* Houd het substraat eerder vochtig. Gun de spin echter ook een drogere zone.

* De spin leeft in vochtig gebied. Let erop dat terraria met een hoge vochtigheidsgraad extra gevoelig zijn voor mijten. Neem dus uw voorzorgen.

Klimaat

* Lees de introductie onder “Informatie voor houders”.

Vochtig seizoen: Het hele jaar door. In januari, februari, maart, april, mei, november en december regent het minimaal 1 op 2 dagen.

Droog seizoen: Juni, juli, augustus, september, oktober. Met een gemiddelde regenval van 1 op 2 of 3 dagen, is “droog” relatief.

Warmste maanden: September, oktober, november.

Koudste maand: Geen. The coldest month don’t differ that much from the other months.

Voor meer informatie over het plaatselijke klimaat: Klik hier.

* Je kunt gerust overgaan tot een verdeling die beter samengaat met het klimaat in uw streek. Ga echter niet onder minima of over maxima en verdeel het jaar in die mate dat de spin langere of kortere seizoenen ervaart, zoals hierboven weergegeven. Dit is extra belangrijk als u zichzelf op de kweek wenst toe te werpen.

Het verspreidingsgebied van Lyrognathus spp.

Lyrognathus distribution


III. INFORMATIE VOOR KWEKERS

In hun natuurlijke habitat worden mannen volwassen in juli en paren ze in dezelfde maand, terwijl het niet ongebruikelijk is dat de vrouw binnen de maand overgaat tot het maken van de cocon. In gevangenschap kan de cocon langer op zich later wachten. Verwijder de man onmiddellijk na de paring. Kannibalisme is niet ongebruikelijk bij Lyrognathus spp.

• Ga pas een 4-6 tal weken (of later) nadat de spin verveld is kweken. Indien de verpaarde spin vervelt tussen paring en cocon zal uw cocon niet bevrucht zijn.

• Doorvoed de vrouw alvorens tot de paring over te gaan. Ga ze echter niet vetmesten.

• 1-5 maanden na de paring zal de vrouw overgaan tot het maken van de cocon. Ontneem de cocon, indien gewenst, 5 weken later. Plaats de eieren in de incubator bij een temperatuur tussen 24-27°C en een luchtvochtigheid van ongeveer 80-90%. Aantallen kunnen variëren van 200-300 spiderlingen.

• Plan niet al te veel als u met deze spin wenst te kweken. Kijk er vooral op toe dat de omgevingsfactoren zoals hierboven weergegeven gerespecteerd worden.


Volwassen man

Lyrognathus giannisposatoi mature male


IV. WIST U DAT…

Lyrognathus giannisposatoi is een patroniem ter ere van Mr. Gianni Sposato? Hij wist erg veel belangrijke informatie en assistentie over Selenocosmia te verlenen aan de auteurs.

Lyrognathus giannisposatoi over 4 verschillende type haren op haar rugschild beschikt?


V. LITERATUUR

A new species of tarantula spider in the genus Lyrognathus Pocock, 1895 (Araneae, Theraphosidae) from Sumatra.


VI. COPYRIGHT

• Tekst: Dennis Van Vlierberghe (facebookgroep en –pagina)

• Fotografie: Yvonne Kindl (flickr), Samuel Spreuwers (website, facebook)