Nhandu chromatus

Nhandu chromatus

Nhandu chromatus Schmidt, 2004, ook wel de “Brazilian red and white” of “White striped birdeater” genoemd, is een door haar kleurenpatroon en gedrag zeer opvallende vogelspin uit Brazilië en Paraguay. Het goudbruine rugschild, de rode haren op het achterlijf en de opvallende markeringen op de poten maken dat de spin in geen verzameling mag ontbreken. Beginnende hobbyisten durven de spin wel eens te verwarren met de Acanthoscurria geniculata. Het verschil laat zich echter heel duidelijk opmerken in de kleur van het rugschild. Verwart u de spin geenszins met Vitalius cristatus (Mello-Leitão, 1923), beter bekend als Lasiodora cristata. Nhandu chromatus werd in 2004 beschreven als nieuwe soort, maar in de studie werd het holotype niet onderzocht. Nhandu chromatus werd bijgevolg door vele wetenschapper niet officieel aanvaard. Aangenomen wordt dat ze mettertijd wellicht weer van naam zal veranderen (bron). In het “World spider catalog” ziet u duidelijk het bewijs dat beide soorten als verschillend werden geïdentificeerd: Nhandu chromatusLasiodora cristataNhandu chromatus huist in meerdere hobbykamers. De échte Lasiodora cristata daarentegen is in de hobby niet verkrijgbaar.


I. SPECIFIEKE INFORMATIE

Wetenschappelijke naam: Nhandu chromatus.

Subfamilie: Theraphosinae.

Nederlandse naam: /

Ook bekend als: Brazilian red and white, White striped bird eater.

Gedateerde namen: Voorheen verkeerdelijk geïdentificeerd als “Lasiodora cristata“.

World spider catalog (≠ Lasiodora cristata)

Type: Bodembewonende vogelspin. Opportunistische graver.

Categorie: New world tarantula.

Brandharen: Ja (abdomen). De brandharen van de Nhandu chromatus zijn opvallend sterk tegen zoogdieren.

Gif: Wellicht zwak. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigt.

HerkomstBrazilië, Paraguay.

Lichaamslengte: ≤ 6-7cm.

Spanwijdte: ≤ 17-20cm.

Gedrag: Nhandu chromatus is de spin bij uitstek in mijn collectie die aldoor haar terrarium aan het verbouwen is. Doorgaans reageert ze erg nerveus en hoewel ze over een stevig arsenaal brandharen beschikt, zal ze bij storingen eerder een dreigende houding aannemen.

Groeisnelheid: Medium.

Levensverwachting: Vrouwtjes kunnen tot 13/15 jaar worden. Mannetjes worden tot 3/4 jaar oud.

Toegankelijkheid (1/beginner: 10/expert): 6.


II. INFORMATIE VOOR HOUDERS

>>> Eerste hulp

Nhandu chromatus leeft in subtropisch vochtig gebied. Temperaturen komen vrijwel dagelijks boven de 25°C uit. Temperaturen  kunnen ‘s nachts tot 15°C dalen. De spin beschut zich tegen zowel warmte als koude door zich onder takken en bladeren in de graven, in boomwortels te verschuilen of verlaten holen van andere dieren in te nemen.

Omgevingsfactoren

Temperatuur: 24-28°C (dag), 20-24°C (nacht).

Luchtvochtigheid: 70-80%.

Terrarium

Volwassen: LxBxH: 35x30x30. 3-4x spanwijdte in oppervlakte.

Kleiner dan volwassen: Minimaal 3x spanwijdte in oppervlakte.

Substraat

Volwassen: 1x spanwijdte.

Kleiner dan volwassen: Minimaal 0,75-1x spanwijdte.

* De spin wordt erg vaak veel te weinig substraat aangeboden. 1x spanwijdte is niets te veel.

* De spin leeft in vochtig gebied. Let erop dat terraria met een hoge vochtigheidsgraad extra gevoelig zijn voor mijten en andere parasieten. Neem dus uw voorzorgen.

Klimaat

Vochtig seizoen: December, januari, februari, maart.

Droog seizoen: Juni, juli, augustus.

Warmste maanden: Oktober, november, december, februari, maart.

Koudste maand: Juni, juli.

Voor meer informatie over het plaatselijke klimaat: Klik hier.

* Je kunt gerust overgaan tot een verdeling die beter samengaat met het klimaat in uw streek. Ga echter niet onder minima of over maxima en verdeel het jaar in die mate dat de spin langere of kortere seizoenen ervaart, zoals hierboven weergegeven. Dit is extra belangrijk als u zichzelf op de kweek wenst toe te werpen.


III. INFORMATIE VOOR KWEKERS

Nhandu chromatus is een erg nerveuze spin. De minste wijziging in haar omgeving resulteert vaak in een dreigende houding. Dit maakt dat de mannetjes vaak te maken krijgen met een echte Braziliaanse furie, die niet echt uit is op een onderonsje. Desalniettemin worden er in de hobby vaak kweeksuccessen geboekt. Indien de dame de man wenst te ontvangen, zal ze dit snel duidelijk maken door te trommelen.

• Ga pas een 4-6 weken (of later) nadat de spin verveld is kweken. Indien de verpaarde spin vervelt tussen paring en cocon zal uw cocon niet bevrucht zijn.

• Doorvoed de vrouw alvorens tot de paring over te gaan. Ga ze echter niet vetmesten.

• Het is aanbevolen de terraria van man en vrouw enkele dagen naast elkaar te plaatsen alvorens tot de paring over te gaan. De man zal in zijn zoektocht op de glazen van het terrarium tikken, hetwelk u een inschatting kan geven over de bereidheid van de vrouw. Merkt u dat de vrouw reageert, dan is het moment om te paren aangebroken. Let wel dat dit ideaalscenario zich niet altijd voordoet. In het andere geval moet u te allen tijde paraat zijn in te grijpen.

• Houd temperatuur (24°C – 26°C) en vochtigheid (65-70%) na de paring constant.

• Het aantal eieren in een cocon kan oplopen tot in de honderden. In sommige cocons werden zelfs reeds meer dan 1000 eieren aangetroffen.


IV. WIST U DAT… 

Vitalius cristatus (Mello-Leitão/1923), beter bekend als Lasiodora cristata (Bertani/2001), en Nhandu chromatus niet dezelfde spinnen zijn?

Nhandu chromatus en Acanthoscurria geniculata gemakkelijk te onderscheiden zijn aan de kleur van het rugschild?

• Het Nhandu-genus, met uitzondering van Nhandu chromatus, doorgaans een erg harig rugschild heeft?


V. LITERATUUR

Bertani, Rogério. Revision, cladistic analysis and zoogeography of Vitalius, Nhandu and Proshapalopus with notes on other Theraphosinae genera (Araneae, Theraphosidae).


VI. COPYRIGHT

• Tekst: Dennis Van Vlierberghe (facebookgroep en –pagina)

• Fotografie: Yvonne Kindl (flickr)

4 thoughts on “Nhandu chromatus

  1. Thank you from a beginner to this lovely hobby, being retired I have plenty of time for these fascinating creatures, I.look forward to reading more.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.