Pamphobeteus sp. Machala

Pamphobeteus sp. machala

Pamphobeteus sp. machala, ook wel “Purple bloom” genoemd, is een door haar grootte en kleurenpatroon zeer opvallende vogelspin uit Zuid-Ecuador. Hoewel de vrouwtjes een lichtpaarse schijn aan het dijbeen kunnen vertonen, pronken de mannetjes met een prachtig paars kleurenpalet. De spin werd tot op heden nog niet officieel beschreven. Machala is de locatie in Ecuador waarvan ze afkomstig is. De spin laat zich vooral ‘s avonds en ‘s nachts erg vaak opmerken.


I. SPECIFIEKE INFORMATIE

Wetenschappelijke naam: Pamphobeteus sp. machala.

Subfamilie: Theraphosinae.

Nederlandse naam: /

Ook bekend als: Purple bloom tarantula.

Gedateerde namen: De spin werd officieel nog niet beschreven.

Type: Bodembewonende vogelspin.

Categorie: New world tarantula.

Brandharen: Ja, type I/III (abdomen).

Gif: Wellicht mild. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigt.

HerkomstEcuador (Machala).

Lichaamslengte: ≤ 8-9cm.

Spanwijdte: ≤ 18-22cm.

Gedrag: Nerveus, maar geen roekeloze bombardeerder. De spin zal de vluchtweg opteren, alvorens te bombarderen. Naar de mannetjes toe zijn ze minder vriendelijk.

Groeisnelheid: Snel.

Levensverwachting: Vrouwtjes worden tot 20 jaar. Mannen sterven rond de 3 à 4 jaar.

Toegankelijkheid (1/beginner, 10/expert): 4.


II. INFORMATIE VOOR HOUDERS

>>> Eerste hulp

Pamphobeteus sp. machala leeft in tropisch vochtig gebied. De temperaturen zijn erg variërend, gaande van 30°C in de zomer tot stevig onder de 20°C in de winter. Tijdens deze winterperiode kan het overigens ook langdurig regenen. De spin beschut zich in bossen tegen deze wisselende weersomstandigheden. Ze huist vaak in verlaten gaten van knaagdieren en onder boomwortels nabij rivieren. Waargenomen temperaturen liggen behoorlijk lager dan wat het klimaat aangeeft. Ga het terrarium dus niet overdreven verhitten.

Omgevingsfactoren

Temperatuur: Zomer: 24-28°C (dag), 20-24°C (nacht). Winter: 18-21°C (dag), 16-18°C (nacht).

Luchtvochtigheid: 65-75% (zomer), 80-90% (winter, 4 maanden).

Terrarium

Volwassen: LxBxH: 40x40x30. Min. 3x spanwijdte in oppervlakte.

Kleiner dan volwassen: Min. 3x spanwijdte in oppervlakte.

Substraat

Volwassen: 1-1,5x lichaamslengte. Bij kweek min. 1x spanwijdte.

Kleiner dan volwassen: Min. 1x spanwijdte.

* De spin leeft in bebost gebied. Ze voelt zich helemaal op haar gemak met vele takken en bladeren in het terrarium. Deze zal ze gebruiken om schuilplaatsen te creëren.

* De spin leeft in vochtig gebied. Let erop dat terraria met een hoge vochtigheidsgraad extra gevoelig zijn voor mijten. Neem dus uw voorzorgen.

Klimaat

Vochtig seizoen: Oktober, november, december, januari, februari, maart, april.

Droog seizoen: Geen.

Warmste maand: April.

Koudste maand: Augustus, september.

Voor meer informatie over het plaatselijke klimaat: Klik hier.

* Je kunt gerust overgaan tot een verdeling die beter samengaat met het klimaat in uw streek. Ga echter niet onder minima of over maxima en verdeel het jaar in die mate dat de spin langere of kortere seizoenen ervaart, zoals hierboven weergegeven. Dit is extra belangrijk als u zichzelf op de kweek wenst toe te werpen.


III. INFORMATIE VOOR KWEKERS

De kweek bij het Pamphobeteus-genus verloopt behoorlijk moeizaam. De vrouwtjes werden reeds erg offensief als ontvankelijk waargenomen. Kannibalisme kan optreden. Wees dus te allen tijde paraat om in te grijpen en/of verklein de kans door de man een vluchtweg aan te bieden in een groter terrarium. Voorkom dat de man naar uw hand toe vlucht door de gebruikte pincetten met vaseline in te smeren. Opvallend is het feit dat de spinnen worden aangezet tot het maken van een cocon door na een vochtige winterperiode temperaturen te laten stijgen en de luchtvochtigheid te laten dalen. Indien hier geen rekening mee wordt gehouden, is het hoogst waarschijnlijk dat het kweekresultaat negatief zal uitdraaien.

• Ga pas een 4-6 weken (of later) nadat de spin verveld is kweken. Indien de verpaarde spin vervelt tussen paring en cocon zal uw cocon niet bevrucht zijn.

• Doorvoed de vrouw alvorens tot de paring over te gaan. Ga ze echter niet vetmesten.

• Plan de paring tijdens de herfst, gevolgd door een koude (18-21°C) en vochtige winter van 3/4 maanden. Breng de omgevingstemperatuur tot 26-29°C en laat de luchtvochtigheid zakken naar 60%. Dit zal de vrouw aanzetten tot het maken van een cocon.

• 4-6 maanden (soms zelfs 8-9 maanden) na de paring zal de vrouw de cocon leggen, hetwelk gemiddeld 150 eitjes oplevert.

• Stoor de vrouw geenszins na het verschijnen van een cocon. Ze staan erom bekend deze bij de minste verstoring op te peuzelen. Speel op zeker en ontneem de cocon van het vrouwtje een 5-tal weken nadat u de cocon ontdekt heeft. Plaats de eieren in de incubator bij een temperatuur tussen 26-29°C en een, bijzonder genoeg, luchtvochtigheid van 60%. Zorg te allen tijde dat er zich geen schimmelvorming voordoet.


IV. WIST U DAT… 

• In tegenstelling tot de normale gang van zaken, de vrouw haar cocon legt in drogere omstandigheden? In foutieve omstandigheden ligt schimmelvorming erg vaak aan de basis van een mislukte kweek.

• Op het abdomen van spiderlingen uit het Pamphobeteus-genus een mooi patroon op de rug te zien is?

• Alle diersoorten met “sp. plaatsnaam” nog niet officieel beschreven werden?


V. COPYRIGHT

• Tekst: Dennis Van Vlierberghe (facebookgroep en –pagina)

• Fotografie: Dennis Van Vlierberghe

8 thoughts on “Pamphobeteus sp. Machala

 1. How i.could to.buy Tarantula Pambhobeteus machalla i am from indonesia

  1. Hi Ari. I can’t help you with this one. I recommend you to get in contact with local traders. Kind regards.

 2. “Terrarium
  Adult: LxWxH: 30x40x25. Min. 3x span width in surface.” Are these measures in inches?
  If span is 25/26cm then 30 x40cm is a lot less than 3 x span… but why change units half way through the article without explaination? Or is this a typo?

  1. Hey Gwen,

   Thank you for your reply. All measurements are in centimeters. I’ve changed a little, as experience confirms even span width is different. Please rely on your common sense, as you did, when you read small errors like this. I don’t make these doubtful statements on purpose. Investigation methods changed throughout the years as well, for which reason especially the first pages written on this website contain quite a few small errors. You’re always welcome to bring them up 🙂 Kind regards.

 3. I have 2 Machala’s actually the first 2 out of 3 to officially enter the U.S. as German imports, and I plan to breed.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.