Poecilotheria ornata

Poecilotheria ornata

Poecilotheria ornata Pocock, 1899, ook wel de “Fringed ornamental tarantula” genoemd, is een tot de verbeelding sprekende vogelspin uit Sri Lanka. Het Poecilotheria-genus is uitgerust met zeer opvallende kleuren en markeringen, zij het dat Poecilotheria ornata zich voornamelijk onderscheidt door haar opmerkelijke grootte. Samen met Poecilotheria rufilata is ze wellicht de grootste soort uit het genus. Intrigerend aan het genus is evenwel de typische houding. Met de eerste 2 pootparen naar voren en de laatste 2 pootparen naar achteren gericht, is het genus in rusthouding wel zeer indrukwekkend.


I. SPECIFIEKE INFORMATIE

Wetenschappelijke naam: Poecilotheria ornata.

Subfamilie: Selenocosmiinae – Poecilotheriini.

Nederlandse naam: /

Ook bekend als: Fringed ornamental.

Gedateerde namen: /

World spider catalog

Type: Boombewonende vogelspin.

Categorie: Old world tarantula. Deze spinnen zijn minder geschikt voor beginnende hobbyisten.

Brandharen: Nee.

Gif: Afhankelijk van de locatie van de beet en de hoeveelheid gif dat werd toegediend, kan dit een zeer pijnlijke ervaring zijn. Meer info, zie V. Literatuur. 

Herkomst: Zuiden van Sri Lanka, Ratnapura.

Lichaamslengte: ≤ 7-8cm.

Spanwijdte: ≤ 25cm.

Groeisnelheid: Snel.

Levensverwachting: Vrouwtjes kunnen tot 12 jaar worden. Mannetjes worden tot 3 jaar oud. In het wild halen de spinnen deze leeftijden wellicht niet.

Gedrag: Het Poecilotheria-genus staat erom bekend even mooi als potentieel gevaarlijk te zijn. In eerste instantie zal de vluchtweg worden gekozen, zij het dat bij aanhoudende provocatie geen waarschuwing zal worden gegeven alvorens te bijten. De beten zijn erg pijnlijk en kunnen resulteren in een ziekenhuisopname. Veel meer beten werden toegeschreven aan Poecilotheria ornata dan aan andere spinnen uit het genus. Klik hier voor een videoverslag.

Toegankelijkheid (1/beginner, 10/expert): 10.


II. INFORMATIE VOOR HOUDERS

>>> Eerste hulp

Poecilotheria ornata leeft in tropisch vochtig en warm gebied. Temperaturen komen vrijwel dagelijks rond de 28°C uit, met hittegolven tot 34°C in de warmere maanden. Houdt u er echter rekening mee dat de spin zich in haar natuurlijke habitat in boomspleten, holle takken en tussen bladeren beschut tegen deze brandende zon. Gaat u het terrarium dus best niet overdreven verhitten. Stortvloeden zijn ook niet vreemd voor de regio. Een met momenten heel erg vochtig terrarium kan dus best, maar let te allen tijde dat er zich geen schimmelvorming voordoet.

Omgevingsfactoren

Temperatuur: 25-30°C (dag), 20-22°C (nacht).

Luchtvochtigheid: 70-80%. Breng de temperatuur naar 22-24°C indien u de luchtvochtigheid sporadisch tot 85-90% opvoert.

Terrarium

Volwassen: LxBxH: 20x20x50. 2,5-3x spanwijdte in hoogte.

Kleiner dan volwassen: 2,5x spanwijdte in hoogte.

Substraat

Volwassen: 0,5x lichaamslengte.

Kleiner dan volwassen: 1x lichaamslengte.

* De spin leeft in vochtig gebied. Let erop dat terraria met een hoge vochtigheidsgraad extra gevoelig zijn voor mijten en andere parasieten. Neem dus uw voorzorgen.

Klimaat

Vochtig seizoen: Het hele jaar door.

Droog seizoen: Zelfs in de “droge” periode valt er erg veel neerslag.

Warmste maanden: Februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus. De gemiddelde temperatuur in Ratnapura is ongeveer 27°C, met maxima tot 34°C.

Koudste maand: Januari. De koudste maanden verschillen geen 2°C met de warmste maanden.

Voor meer informatie over het plaatselijke klimaat: Klik hier.

* Je kunt gerust overgaan tot een verdeling die beter samengaat met het klimaat in uw streek. Ga echter niet onder minima of over maxima en verdeel het jaar in die mate dat de spin langere of kortere seizoenen ervaart, zoals hierboven weergegeven. Dit is extra belangrijk als u zichzelf op de kweek wenst toe te werpen.


Hoe kan ik Poecilotheria spp. ventraal van elkaar onderscheiden?

Klik hier of op de foto voor hoge resolutie. Klik hier voor een soortgelijke afbeelding, met Poecilotheria rajaei.

Poecilotheria spp. ventral

© mygale.de | poeci1.de


III. INFORMATIE VOOR KWEKERS

In acht genomen dat man en vrouw soms als koppel in hetzelfde terrarium worden gehouden, verloopt de kweek bij het Poecilotheria-genus doorgaans relatief vlot. Zorg ervoor dat het terrarium op het moment van de paring behoorlijk vochtig is en laat het uitdrogen van zodra de paring achter de rug is. Scheid het koppel en voer de vochtigheidsgraad stelselmatig op van zodra u 4 tot 6 weken na de paring de cocon heeft opgemerkt.

• Ga pas een 4-6-tal weken (of later) nadat de spin verveld is kweken. Indien de verpaarde spin vervelt tussen paring en cocon zal uw cocon niet bevrucht zijn.

• Doorvoed de vrouw alvorens tot de paring over te gaan. Ga ze echter niet vetmesten.

• Voorzie meerdere schuilplaatsen in het terrarium voor de man.

• Een zestal weken na vondst laten tot 100 kleintjes zich opmerken. Ontneem de cocon dus een viertal weken nadat u ze heeft opgemerkt.

• Laat de man niet bij het vrouwtje indien zij erg defensief reageert op zijn aanwezigheid. Probeer desgevallend enkele dagen nadien nog eens, nadat u de vrouw nogmaals gevoed heeft. Verschillende hobbyisten dekken na een goed ontvangst van de man door de vrouw het terrarium gedurende 1 maand af met een zwart doek.


IV. WIST U DAT… 

• Poecilotheria een samenstelling is van het Griekse “poikilos” (gevlekt) en “therion” (wild beest). U bent gewaarschuwd (bron).

• Men in de hobby spreekt over “poecies”?


V. LITERATUUR

Pharmacological analysis of Poecilotheria spider venoms in mice provides clues for human treatment (2017).

• A verified spider bite and a review of the literature confirm Indian ornamental tree spiders (Poecilotheria species) as underestimated theraphosids of medical importance.

The genus Poecilotheria: Its habbits, history and species.


VI. COPYRIGHT

• Tekst: Dennis Van Vlierberghe (facebookgroep en –pagina)

• Fotografie: Andreas Beier (facebookpagina) en Julian Kamzol (website, flickr)

• Patrick Meyer (website)