Poecilotheria regalis

Poecilotheria regalis

Poecilotheria regalis Pocock/1899, ook wel de “Indian ornamental” of “Indiase boomvogelspin” genoemd, is een door haar gedrag, kleurenpalet en -patroon prachtige vogelspin uit Zuid-india. Mede omdat ze zo mooi en robuust is én omdat ze zich relatief goed laat opmerken, is Poecilotheria regalis bij uitstek terug te vinden in vele Europese terraria. Poecilotheria regalis lijkt met haar kleurenpatroon op het lichaam en de ledematen erg op de Ceylonese Poecilotheria fasciata, zij het dat Poecilotheria regalis vrij gemakkelijk kan worden onderscheiden van alle gekende soorten uit het genus door de beige dwarsstreep aan de buikzijde van het abdomen boven de geslachtsopening. Pootparen 1 & 2 zijn adembenemend mooi aan de onderzijde daar ze, verschillend aan de andere pootparen en pedipalpen, een prachtige afwisseling van zwart-, geel-, wit- en grijswaarden laten zien. Intrigerend aan het genus is evenwel de typische houding. Met de eerste 2 pootparen naar voren en de laatste 2 pootparen naar achteren gericht, is het genus in rusthouding wel zeer indrukwekkend.


I. SPECIFIEKE INFORMATIE

“Biodiversity changes caused by anthropogenic activities through over mining, over grazing, deforestation and forestfires etc. are studied in Yerramalais forest of Eastern Ghats. Other important factors of global change interacting synergistically with climatic factors are also mentioned, human greed is also one major reason for its degradation as they think for today and not for their future. The forest vegetation is declining tremendously for the past 50 decades due to climatic changes, resulting in the disappearance of flora at an alarming rate leading to the loss of biodiversity. Climate change poses major new challenges to biodiversity conservation. Increased population and uncontrolled human activities have misused the natural resources which led to the disturbance in the ecosystem and scarcity of natural resources.” (lees meer)

Wetenschappelijke naam: Poecilotheria regalis.

Synoniem: Poecilotheria gadgili.

Nederlandse naam: Indiase boomvogelspin.

Ook bekend als: Indian ornamental.

Gedateerde namen: Ornithoctonus gadgili Tikader, 1977.

World spider catalog

Type: Boombewonende vogelspin.

Categorie: Old world tarantula.

Brandharen: Nee.

Gif: Afhankelijk van de locatie van de beet en de hoeveelheid gif dat werd toegediend, kan dit een zeer pijnlijke ervaring zijn. Meer info, zie V. Literatuur.

Herkomst: Nallamala gebergteOost-Ghats, Andhra Pradesh en Noord-West Ghats (bron), India. Oorspronkelijk uit Arkonam in het noord-Arcot district van Madras.

Lichaamslengte: ≤ 7/8 cm.

Spanwijdte: ≤ 18/19 cm.

Gedrag: Het Poecilotheria-genus staat erom bekend even mooi als potentieel gevaarlijk te zijn. In eerste instantie zal de vluchtweg worden gekozen, zij het dat bij aanhoudende provocatie geen waarschuwing zal worden gegeven alvorens te bijten. De beten zijn erg pijnlijk en kunnen resulteren in een ziekenhuisopname. Veel meer beten werden toegeschreven aan Poecilotheria regalis en Poecilotheria ornata dan aan andere spinnen uit het genus. Poecilotheria regalis laat zich doorgaans relatief goed zien van zodra de avond valt.

Groeisnelheid: Snel.

Levensverwachting: Vrouwtjes kunnen tot 12 jaar worden. Uitzonderingen worden 15 jaar oud. Mannetjes worden tot 3 jaar oud. In het wild halen de spinnen deze leeftijden wellicht niet

Toegankelijkheid (1/beginner, 10/expert): 10.


II. INFORMATIE VOOR HOUDERS

>>> Eerste hulp

Poecilotheria regalis leeft in het het Zuidwesten van India in tropisch vochtig en warm gebied, waar ze Zuidoostelijker in een extreem warm, maar droger steppeklimaat vertoeft. In Oost-Ghats komen temperaturen vrijwel dagelijks rond de 30°C uit, met hittegolven tot 39°C in de warmere maanden. Houdt u er echter rekening mee dat de spin zich in haar natuurlijke habitat in boomspleten, holle takken en tussen bladeren beschut tegen deze brandende zon. Gaat u het terrarium dus best niet overdreven verhitten. Zuidwestelijker dalen de temperaturen tot gemiddeld 28°C, met maxima tot 30°C+ in de warmere maanden. De omgeving is er “frisser”, maar veel vochtiger dan in het Oosten. De moessonperiode duurt er 4 maanden, van juni tot en met september. Stortvloeden zijn niet vreemd voor de regio’s. Een met momenten heel erg vochtig terrarium kan dus best, maar let te allen tijde dat er zich geen schimmelvorming voordoet.

Omgevingsfactoren

Temperatuur: 24-27°C (dag), 20-24°C (nacht).

Luchtvochtigheid: Vanaf november tot en met mei 70-80%. Vanaf juni tot en met oktober 85-95%.

* Deze gegevens baseren zich op het Oosten. Poecilotheria regalis komt echter ook voor in Noordwest-Ghats, waar de luchtvochtigheid hoger ligt en temperaturen een tikkeltje lager liggen. Desgevallend mag u de luchtvochtigheid het jaar door rond 80% houden, met piekmomenten naar 95% toe tussen juni en september. Het mag duidelijk zijn dat Poecilotheria regalis tegen een stootje kan, al vraagt ze vooral een vochtige en warme omgeving.

Terrarium

Volwassen: LxBxH: 20x20x50. 3x spanwijdte in hoogte.

Kleiner dan volwassen: 3x spanwijdte in hoogte.

Substraat

Volwassen: 1x lichaamslengte.

Kleiner dan volwassen: 1x lichaamslengte.

* De spin leeft in vochtig gebied. Let erop dat terraria met een hoge vochtigheidsgraad extra gevoelig zijn voor mijten en andere parasieten. Neem dus uw voorzorgen.

Klimaat

Oost-Ghats

Vochtig seizoen: Juni, juli, augustus, september, oktober.

Droog seizoen: November, december, januari, februari, maart, april, mei.

Warmste maand: Mei.

Koudste maand: November, december, januari.

Voor meer informatie over het plaatselijke klimaat in Oost-Ghats: Klik hier.

West-Ghats

Vochtig seizoen: April, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december.

Droog seizoen: Januari, februari, maart.

Warmste maand: Februari, maart, april, mei.

Koudste maand: Januari.

Voor meer informatie over het plaatselijke klimaat in West-Ghats: Klik hier en/of hier.

* Je kunt gerust overgaan tot een verdeling die beter samengaat met het klimaat in uw streek. Ga echter niet onder minima of over maxima en verdeel het jaar in die mate dat de spin langere of kortere seizoenen ervaart, zoals hierboven weergegeven. Dit is extra belangrijk als u zichzelf op de kweek wenst toe te werpen.


Hoe kan ik Poecilotheria spp. ventraal van elkaar onderscheiden?

Klik hier of op de foto voor hoge resolutie. Klik hier voor een soortgelijke afbeelding, met Poecilotheria rajaei.

Poecilotheria spp. ventral

© mygale.de | poeci1.de


III. INFORMATIE VOOR KWEKERS

In acht genomen dat man en vrouw soms als koppel in hetzelfde terrarium worden gehouden, verloopt de kweek bij het Poecilotheria-genus doorgaans relatief vlot. Zorg ervoor dat het terrarium op het moment van de paring behoorlijk vochtig is en laat het uitdrogen van zodra de paring achter de rug is. Scheid het koppel en voer de vochtigheidsgraad stelselmatig op van zodra u 4 tot 6 weken na de paring de cocon heeft opgemerkt.

• Ga pas een 4-6-tal weken (of later) nadat de spin verveld is kweken. Indien de verpaarde spin vervelt tussen paring en cocon zal uw cocon niet bevrucht zijn.

• Doorvoed de vrouw alvorens tot de paring over te gaan. Ga ze echter niet vetmesten.

• Voorzie meerdere schuilplaatsen in het terrarium voor de man.

• Laat de man niet bij het vrouwtje indien zij erg defensief reageert op zijn aanwezigheid. Probeer desgevallend enkele dagen nadien nog eens, nadat u de vrouw nogmaals gevoed heeft. Verschillende hobbyisten dekken na een goed ontvangst van de man door de vrouw het terrarium gedurende 1 maand af met een zwart doek.

• Laat na de paring de temperatuur in het terrarium met 3-5°C dalen en volledig uitdrogen gedurende een 8/10-tal weken. Sproei niet.

• Bevochtig 8/10 weken na de paring, als het abdomen van de vrouw behoorlijk “dik” staat, zowel substraat als de wanden en breng de temperatuur met 3-5°C omhoog. Hiermee triggert u de vrouw om over te gaan tot het spinnen van een cocon.

• Een zestal weken na vondst laten tot 100 kleintjes zich opmerken. Ontneem de cocon dus een viertal weken nadat u ze heeft opgemerkt. Plaats de eieren en/of nymphen in de incubator bij een temperatuur tussen 25-29°C en een luchtvochtigheid van ongeveer 80-90%.


IV. WIST U DAT… 

Poecilotheria een samenstelling is van het Griekse “poikilos” (gevlekt) en “therion” (wild beest). U bent gewaarschuwd.

• Men in de hobby spreekt over “Poecies”?

Poecilotheria gadgili Tikader, 1977 als synoniem voor Poecilotheria regalis optreedt (bron)?


V. LITERATUUR

Pharmacological analysis of Poecilotheria spider venoms in mice provides clues for human treatment (2017).

• A verified spider bite and a review of the literature confirm Indian ornamental tree spiders (Poecilotheria species) as underestimated theraphosids of medical importance.

The genus Poecilotheria: Its habbits, history and species.

Study of the distribution of the genus Poecilotheria (Theraphosidae) in Sri Lanka.

Pharmacological characterization of venoms from 3 theraphosid spiders: P. regalis, C. darlingi and B. epicureanum.

Record of P. regalis Pocock, 1899 from Nallamala Hills, Eastern Ghats, Andra Pradhesh.

11 tarantulas in the genus Poecilotheria under the US endangered species act.


VI. COPYRIGHT

• Tekst: Dennis Van Vlierberghe (facebookgroep en –pagina)

• Fotografie: Julian Kamzol (website, flickr)

• Patrick Meyer (website)

2 thoughts on “Poecilotheria regalis

    1. Glad we could help, Justin. All credit to mygale.de and poeci1.de for the ventral chart. I immediately fell in love as well.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.