Poecilotheria subfusca Pocock, 1895, ook wel “Ivory ornamental” of foutief “Poecilotheria bara” genoemd, is een prachtige boomspin uit Sri Lanka. Een soortgelijke spin uit dezelfde regio laat zich opmerken en staat in de hobby gekend als Poecilotheria sp. lowland, zo genoemd omdat ze afkomstig is uit de lagere gebieden van dezelfde regio. Hoezeer vele hobbyisten ervan overtuigd zijn dat beide spinnen een variant zijn van dezelfde soort, staan daar minstens evenveel hobbyisten tegenover die ervan uitgaan dat de zgn. lowland-vorm wellicht de door Chamberlin in 1917 beschreven Poecilotheria bara is. Desalniettemin hoort in de wereld van de wetenschap een logische denkwijze bevestigd te worden door hard bewijs. Terwijl u dit leest mag u er van op aan dat vele taxonomen zich buigen over de grijze zone. Wel wordt verondersteld dat er in onze terraria erg veel gekruiste spinnen gehuisvest zitten. Het Poecilotheria-genus is uitgerust met zeer opvallende kleuren en markeringen, al laat Poecilotheria subfusca zichzelf vooral opmerken als de kleinste van het genus. Intrigerend aan de soort is evenwel de typische houding.
Ondestaande informatie heeft betrekking op Poecilotheria subfusca, in de hobby gekend als de “highland”-vorm. Van zodra er meer duidelijkheid bestaat over beide spinnen, zal dit in deze caresheet worden opgenomen.
I. SPECIFIEKE INFORMATIE
Wetenschappelijke naam: Poecilotheria subfusca.
Subfamilie: Selenocosmiinae – Poecilotheriini.
Nederlandse naam: /
Ook bekend als: Ivory ornamental.
Gedateerde namen: Scurria fasciata Ausserer, 1871, Poecilotheria uniformis Strand, 1913, Poecilotheria bara Chamberlin, 1917.
Type: Boombewonende vogelspin.
Categorie: Old world tarantula.
Brandharen: Nee.
Gif: Afhankelijk van de locatie van de beet en de hoeveelheid gif dat werd toegediend, kan dit een zeer pijnlijke ervaring zijn. Meer info, zie V. Literatuur.
Herkomst: Zuid-Centraal Sri Lanka (Poecilotheria subfusca: Nuwara Eliya (1800m+ boven zeeniveau), Poecilotheria sp. lowland: Kandy (tussen 450-500m boven zeeniveau) en Matale).
Lichaamslengte: ≤ 6-7 cm. De lowlandvorm zou doorgaans groter worden dan Poecilotheria subfusca.
Spanwijdte: ≤ 14-17 cm.
Gedrag: Het Poecilotheria-genus staat erom bekend even mooi als potentieel gevaarlijk te zijn. In eerste instantie zal de vluchtweg worden gekozen, zij het dat bij aanhoudende provocatie geen waarschuwing zal worden gegeven alvorens te bijten. De beten zijn erg pijnlijk en kunnen resulteren in een ziekenhuisopname. De soort creëert een asymmetrisch tunnelweb en zijn vooral ‘s nachts te bewonderen. Heel interessant voor de hobbyist is het feit dat ze communaal gehouden kunnen worden. Voorzie een juiste hoeveelheid voedsel om kannibalisme te voorkomen.
Groeisnelheid: Snel.
Levensverwachting: Vrouwtjes kunnen tot 12 jaar worden. De uitzondering behaalt een leeftijd tot 15 jaar. Mannetjes worden tot 3-4 jaar oud.
Toegankelijkheid (1/beginner: 10/expert): 8.
II. INFORMATIE VOOR HOUDERS
>>> Eerste hulp
Poecilotheria subfusca leeft in tropisch vochtig gebied, met gemiddelden rond de 25°C. Dit is relatief “koud” voor het Poecilotheria-genus. Doorgaans bevindt de highlandvorm zich in (nog) kouder gebied, met gemiddelden van 21°C overdag en 10-14°C ‘s nachts. Onaangenaam vochtige mistbanken steken wel vaker de kop op, terwijl ‘s nachts soms temperaturen nabij het vriespunt worden gemeten. Stortvloeden zijn ook niet vreemd voor de regio. Een met momenten heel erg vochtig terrarium kan dus best.
Omgevingsfactoren
Poecilotheria subfusca highland
Temperatuur: 20-22°C (dag), 16-17°C (nacht) voor 9 opeenvolgende maanden. 25-27°C (dag), 22-23°C (nacht) voor 3 opeenvolgende maanden.
Luchtvochtigheid: 80-90%.
Poecilotheria sp. lowland
Temperatuur: 20-24°C (dag), 18-20°C (nacht) voor 9 opeenvolgende maanden. 25-28°C (dag), 22-23°C (nacht) voor 3 opeenvolgende maanden.
Luchtvochtigheid: 80-90%.
Volwassen: LxBxH: 20x20x40. 3x spanwijdte in hoogte.
Kleiner dan volwassen: 3x spanwijdte in hoogte.
Substraat
Volwassen: 1x lichaamslengte.
Kleiner dan volwassen: 1x lichaamslengte.
* Houd het substraat vochtig, niet kletsnat.
* De spin leeft in vochtig gebied. Let erop dat terraria met een hoge vochtigheidsgraad extra gevoelig zijn voor mijten en andere parasieten. Neem dus uw voorzorgen.
Klimaat
Poecilotheria subfusca highland
In de berggebieden is het koeler, zoals bijvoorbeeld in Nuwara Eliya waar de temperatuur in de regel tien graden lager ligt dan aan de kust. Zo is het overdag gemiddeld 20-23 °C en daalt het kwik in de nachten naar ongeveer 10-14°C (bron). Tracht u echter te allen tijde te richten op de omgevingsfactoren zoals hierboven weergegeven.
Poecilotheria sp. lowland
Vochtig seizoen: Maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december.
Droog seizoen: Geen.
Warmste maand: April.
Koudste maand: Januari.
Voor meer informatie over het plaatselijke klimaat: Klik hier.
* Je kunt gerust overgaan tot een verdeling die beter samengaat met het klimaat in uw streek. Ga echter niet onder minima of over maxima en verdeel het jaar in die mate dat de spin langere of kortere seizoenen ervaart, zoals hierboven weergegeven. Dit is extra belangrijk als u zichzelf op de kweek wenst toe te werpen.
Verschillen tussen Poecilotheria subfusca highland en – sp. lowland
Deze verschillen worden enkel op deze pagina vermeld om u op de hoogte te brengen van wat er in de hobby leeft. Dit blijft een veronderstelling, daar “sp.” nog niet taxonomisch beschreven is geweest.
Poecilotheria subfusca highland
• Donkerder van kleur. Er wordt verondersteld dat ze hierdoor beter warmte vasthouden in gebieden waar het door de hoogte met momenten kouder wordt.
• Zwarte opvulling in de tekening op het abdomen.
Poecilotheria sp. lowland
• Lichter van kleur.
• De tekening op het abdomen is niet opgevuld.
Hoe kan ik Poecilotheria spp. ventraal van elkaar onderscheiden?
Klik hier of op de foto voor hoge resolutie. Klik hier voor een soortgelijke afbeelding, met Poecilotheria rajaei.
III. INFORMATIE VOOR KWEKERS
In acht genomen dat man en vrouw vaak als koppel in hetzelfde terrarium worden gehouden, verloopt de kweek bij het Poecilotheria-genus doorgaans relatief vlot. Desalniettemin wordt Poecilotheria subfusca hierop als de uitzondering op de regel beschouwd, daar vaak te weinig rekening wordt gehouden met de omgevingsfactoren uit haar natuurlijke habitat. In gevangenschap gekweekte dieren zijn hier een tikkeltje minder gevoelig voor, al blijft het inplannen van een stevige winter toch aangeraden. Zorg ervoor dat het terrarium op het moment van de paring behoorlijk vochtig is en laat het uitdrogen van zodra de paring achter de rug is. Scheid het koppel en voer de vochtigheidsgraad stelselmatig op van zodra u de cocon heeft opgemerkt. Poecilotheria subfusca staat erom bekend relatief lang te wachten alvorens de cocon te maken. Kweekverslagen melden een draagtijd van 2-6 en zelfs 9 maanden. Sommige kwekers bevochtigen het substraat in het terrarium 2 maanden na de paring nogmaals.
• Ga pas een 4-6-tal weken (of later) nadat de spin verveld is kweken. Indien de verpaarde spin vervelt tussen paring en cocon zal uw cocon niet bevrucht zijn.
• Doorvoed de vrouw alvorens tot de paring over te gaan. Ga ze echter niet vetmesten.
• Voorzie meerdere schuilplaatsen in het terrarium voor de man.
• Breng het koppel samen tijdens de herfst waarna u zowel temperatuur als vochtigheid nog 2 maanden constant houdt. Besproei de terraria vaak.
• Simuleer vervolgens een winter van 6-8 weken (13-15°C, lage luchtvochtigheid). Beperk het voedselaanbod en geef zowel man als vrouw tijdens de winterperiode dagelijks slechts 2-3 uurtjes licht.
• Met de lente voor de deur, verhoog je na de winter systematisch temperatuur en luchtvochtigheid. Dit kan de vrouw aanzetten tot het maken van een cocon. In sommige gevallen wordt het koppel nogmaals samen gebracht onmiddellijk na de winter.
• 2-6 en in uitzonderlijke gevallen zelfs 9 maanden na de paring zal de vrouw de eicocon beginnen maken. Ontneem de cocon, indien gewenst, een 5-tal weken nadat u de cocon ontdekt heeft. Plaats de eieren (60-110) in de incubator bij een temperatuur tussen 22-24°C en een luchtvochtigheid van ongeveer 90-100%.
IV. WIST U DAT…
• Poecilotheria een samenstelling is van het Griekse “poikilos” (gevlekt) en “therion” (wild beest). U bent gewaarschuwd (bron).
• Men in de hobby spreekt over “poecies”?
• Het gebruik van “Poecilotheria bara” taxonomisch incorrect is?
• Poecilotheria bara essentieel als een erg grote variant van Poecilotheria subfusca werd beschouwd (bron)?
• Poecilotheria bara als junior synoniem van Poecilotheria subfusca optreedt, daar Chamberlin de holotypes niet goed bestudeerd had (bron)?
• Kweekprojecten met Poecilotheria subfusca enkel succesvol zijn als een koele en vochtige omgeving wordt gesimuleerd?
V. LITERATUUR
• Pharmacological analysis of Poecilotheria spider venoms in mice provides clues for human treatment (2017).
• The genus Poecilotheria: Its habbits, history and species.
• Tales from the field. in search of my favorite spider (Michael Jacobi).
VI. COPYRIGHT
• Tekst: Dennis Van Vlierberghe (facebookgroep en –pagina)
• Fotografie: Julian Kamzol (website, flickr)
• Patrick Meyer (website)
Hey!!!! very nice, and informative loving the translated site. Hope u guys are doing well don’t forget to email me and I’m thinking u should add a thing to your page about food what to feed them and also caring for spiderlings would benifit your readers immensely .
Hey Nick. We’re very happy to know you like the translations. Everything for our international friends! 🙂 Thanks for the hints btw. Some of those answers might be found in the informative pages in the sidebar 😉 Kind regards.
Information for Keepers : i keep my subfuscas at night never colder than 18 °C , warm summer nights 25 °C.
You have seen thati have 3 subfusca sacs at the Moment ?! All build with 25 °C. Also all other sacs are made by more than 20 °C.
You have to keep them cooler than other P.spp but my opinion ca. 15 °C is too cold. Just for a few weeks but no need.
Top Portrait by the way.
Greetzzz
Hey Poeci1. Thanks a lot for this import. I’ll soon make some changes on the page.
Congratulations on the successful breedings! 🙂 May I ask you what your breeding cycle looks like? Do you simulate a “harsh” winter? Are there significant differences breeding both spiders?
Kind regards.