Psalmopoeus irminia

Psalmopoeus irminia

Psalmopoeus irminia Saager, 1994, ook wel de “Venezuelan suntiger” of “Suntiger tarantula” genoemd, is een door haar kleurenpatroon en gedrag zeer opvallende vogelspin uit Venezuela. Met haar donkeroranje patroon is ze een streling voor het oog, zij het dat ze supersnel en onvoorspelbaar uit de hoek kan komen. Haar distributiegebied is sinds 2016 dat tikkeltje gegroeid, daar ze iets Zuidelijker werd aangetroffen in Paracaíma, Brazilië op 1m60 boven de grond in een typerend buisvormig web. Vegetatie en klimaat zijn er echter gelijkaardig aan haar vertrouwde verspreidingsgebied, wat wellicht haar aanwezigheid verklaart.


I. SPECIFIEKE INFORMATIE

Wetenschappelijke naam: Psalmopoeus irminia.

Subfamilie: Aviculariinae.

Nederlandse naam: /

Ook bekend als: Venezuelan sun tiger, Sun tiger.

Gedateerde namen: /

World spider catalog

Type: Boombewonende vogelspin.

Categorie: New world tarantula. Zonder brandharen en een wellicht sterk gif vormen ze echter de uitzondering op de regel.

Brandharen: Nee.

Gif: Afhankelijk van de locatie van de beet en de hoeveelheid gif dat werd toegediend, kan dit een zeer pijnlijke ervaring zijn. Op heden is er echter nog geen wetenschappelijk onderzoek dat de sterkte van het gif bevestigt. Lees er hier meer over.

HerkomstVenezuela, Noord-Guyana, Noord-Brazilië, Paracaíma.

Lichaamslengte: ≤ 5/6cm.

Spanwijdte: ≤ 12/14cm.

Groeisnelheid: Met een beetje vertraging na een zeer snelle start.

Levensverwachting: Tot 12 jaar. Mannetjes sterven rond de 3 à 4 jaar.

Gedrag: Hoewel ze vaker de vluchtweg zal kiezen, geniet Psalmopoeus irminia de reputatie erg defensief en onvoorspelbaar uit de hoek te kunnen komen. Op zoek naar een vluchtweg durven de dieren zich wel eens laten vallen of kleine sprongetjes te maken. Aanhoudende provocatie kan onherroepelijk leiden tot meerdere opeenvolgende beten. De spin bouwt een typerende buisvormige webzak.

Toegankelijkheid (1/beginner, 10/expert): 8.


II. INFORMATIE VOOR HOUDERS

>>> Eerste hulp

Psalmopoeus irminia leeft in tropisch vochtig en warm gebied met een dichte vegetatie. Hoewel ze zichzelf doorgaans hoger in de bomen een buisvormige webzak maken, kunnen ze evenwel dichter bij de grond worden aangetroffen. Temperaturen komen vrijwel dagelijks boven de 30°C uit. Houdt u er echter rekening mee dat de spin zich in haar natuurlijke habitat in boomspleten en holle takken beschut tegen deze brandende zon. Gaat u het terrarium dus best niet overdreven verhitten.

Omgevingsfactoren

Temperatuur: 25-28°C (dag), 21-25°C (nacht).

Luchtvochtigheid: 70-90%. Gedurende 4 aaneengeschakelde maanden per jaar mag dit zakken tot 60-70%.

Terrarium

Volwassen: LxBxH: 20x20x40. 3-4x spanwijdte in hoogte.

Kleiner dan volwassen: Minimaal 2,5x spanwijdte in hoogte.

* Voorzie een hol stukje boomstam of kurk voor de spin. Vul dit tot de helft met licht vochtig substraat. De spin zal dit gebruiken om haar verblijfplaats knus in te richten.

Substraat

Volwassen: 1x lichaamslengte.

Kleiner dan volwassen: 1x lichaamslengte.

* De spin leeft 8 maanden in vochtig gebied. Let erop dat terraria met een hoge vochtigheidsgraad extra gevoelig zijn voor mijten en andere parasieten. Neem dus uw voorzorgen.

Klimaat

Vochtig seizoen: Mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december.

Droog seizoen: Februari, maart, april.

Warmste maand: April.

Koudste maanden: December, januari.

Voor meer informatie over het plaatselijke klimaat: Klik hier.

* Je kunt gerust overgaan tot een verdeling die beter samengaat met het klimaat in uw streek. Ga echter niet onder minima of over maxima en verdeel het jaar in die mate dat de spin langere of kortere seizoenen ervaart, zoals hierboven weergegeven. Dit is extra belangrijk als u zichzelf op de kweek wenst toe te werpen.

Verspreidingsgebied

Grijze zone: Gekende verspreidingsgebied.

Zwarte stip: Locatie waar ze onlangs werd aangetroffen (2016). Vegetatie en klimaat zijn gelijkaardig aan dat van haar vertrouwde verspreidingsgebied.

Meer info: Bron.

Psalmopoeus irminia location


III. INFORMATIE VOOR KWEKERS

In acht genomen dat man en vrouw vaak als koppel in hetzelfde terrarium worden gehouden, verloopt de kweek bij het Psalmopoeus-genus doorgaans relatief vlot. De vrouw kan op het getrommel van de man initieel defensief reageren, hetwelk na wat aftasten vaak op een succesvolle paring uitdraait. Introduceer de man elke 3 dagen opnieuw, mocht u toch beslissen man en vrouw apart te houden, maar stop hiermee van zodra u een erg defensieve houding van het vrouwtje opmerkt. Dit kan een goede indicatie zijn van een eerdere succesvolle copulatie.

• Ga pas een 4-6 weken (of later) nadat de spin verveld is kweken. Indien de verpaarde spin vervelt tussen paring en cocon zal uw cocon niet bevrucht zijn.

• Doorvoed de vrouw alvorens tot de paring over te gaan. Ga ze echter niet vetmesten.

• Voorzie enkele schuilplaatsen in het terrarium voor de man.

• Na de paring zal de vrouw zich willen afschermen van de buitenwereld. Stoor ze geenszins.

• 1-5 maanden na de paring zal de vrouw haar eicocon maken.

• Een zevental weken na vondst laten 100 tot 150 spiderlingen zich opmerken. Ontneem de cocon dus een zestal weken nadat u ze heeft opgemerkt.

• Het gebeurt dat Psalmopoeus irminia 4 maanden na het maken van de eerste cocon een tweede cocon legt. De hoeveelheid bevruchte eieren zal wellicht minder zijn (40-80).

• Bewaar de bevruchte eieren in een incubator tot 70% luchtvochtigheid en een temperatuur tussen 26-29°C.


IV. WIST U DAT… 

• De grijsbruine en donzige mannetjes van Psalmopoeus irminia en Psalmopoeus cambridgei wel erg op elkaar gelijken?

Psalmopoeus reduncus als enige van het genus nooit een tweede cocon maakt?


V. LITERATUUR

First record of the genus Psalmopoeus (Araneae, Theraphosidae) in Brazil.


VI. COPYRIGHT

• Tekst: Dennis Van Vlierberghe (facebookgroep en –pagina)

• Fotografie: Dennis Van Vlierberghe