Psednocnemis brachyramosa

Psednocnemis brachyramosa

Psednocnemis brachyramosa (West & Nunn, 2010) is een wel erg kleine, maar buitengewoon mooie soort uit West Maleisië. De spin is terug te vinden op hellingen van het bergachtige regenwoud in Gunung Ledang, Johor. De naam werd afgeleid van het Griekse woord “brachy”, hetwelk klein betekent, en het Latijnse “ramosa”, hetwelk “vertakt” betekent. Dit laatste is merkwaardig een directe link naar de uitzonderlijke vorm de spermathecae van de vrouw. Spermatheken zijn vertakt en uniform gescleroseerd. Volwassen dames laten onmiddellijk na de vervelling een ongelooflijk mooie blauwe kleur opmerken. Op jongere leeftijd is er van deze kleur vrijwel geen sprake. Volwassen mannen zijn in vergelijking veel lichter en grijzer, met zwarte femora. Voorheen was de spin bekend als Coremiocnemis sp. blue, tot ze in 2010 tot Psednocnemis brachyramosa werd gedoopt. ga de spin geenszins verwarren met de oranje/bruine Psednocnemis jeremyhuffi


I. SPECIFIEKE INFORMATIE

Wetenschappelijke naam: Psednocnemis brachyramosa.

Subfamilie: Selenocosmiinae. Psednocnemis spp. verschillen van alle andere Selenocosmiinae in de morfologie van hun spermatheken.

Synoniemen: /

Ook bekend als: Malaysian blue femur.

Gedateerde namen: Coremiocnemis brachyramosa West & Nunn, 2010.

World spider catalog

Type: Psednocnemis brachyramosa is een graver.

Categorie: Old world tarantula.

Brandharen: Nee.

Gif: Afhankelijk van de locatie van de beet en de hoeveelheid gif dat werd toegediend, kan dit een zeer pijnlijke ervaring zijn. Op heden is er echter nog geen wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigt.

Herkomst: Gunung Ledang, Johor, West Maleisië.

Lichaamslengte: ≤ 3,5-4cm.

Spanwijdte: ≤ 7-8cm waarschijnlijk.

Groeisnelheid: Traag.

Levensverwachting: Zonder een degelijke bron dat dit bevestigt, bedraagt dit wellicht 12-15 jaar.

Gedrag: De spin graaft zichzelf in. Daarenboven zijn ze erg snel in hun reacties, vaak zelfs zonder merkbare aanleiding. De kans dat je ze gedurende geruime tijd in al hun schoonheid kunt aanschouwen, is relatief klein. Aanhoudende provocatie kan resulteren in een beet. 

Seksueel dimorfisme: Ja. Volwassen vrouwtjes zijn ongelooflijk mooi en dan vooral na de vervelling. Volwassen mannen zijn romig/rozig gekleurd, met zwarte femura en donkere tarsi. Dames zijn groter in lichaamslengte, waar voornamelijk de eerste pootparen van de man erg lang zijn. 

Toegankelijkheid (1/beginner, 10/expert): 8.


II. INFORMATIE VOOR HOUDERS

>>> Eerste hulp

Psednocnemis brachyramosa leeft in tropisch vochtig en warm gebied, op de hellingen van het bergachtige regenwoud in West Maleisië. Extreem warme luchttemperaturen zijn niet ongewoon voor de regio. Een dichte begroeiing zorgt er echter voor dat het zonlicht niet overal tot aan het aardoppervlak geraakt. Daarenboven graven de dieren zich in om zichzelf van extreme weersomstandigheden te beschermen. De holen van Psednocnemis brachyramosa zijn voornamelijk horizontaal gesitueerd. Over het algemeen is er op heden maar weinig geweten over de geschiedenis van Psednocnemis brachyramosa in diens natuurlijke habitat. 

Omgevingsfactoren 

Temperatuur: 21-24°C (dag), 19-21°C (nacht).

Luchtvochtigheid: 80-85%.

* De spin wordt eerder koel gehuisvest. Dit is opmerkelijk, daar de luchttemperaturen lokaal wel eens kunnen oplopen.

* Regenval neemt opmerkelijk toe gedurende 3 opeenvolgende maanden.

Terrarium

Volwassen: LxBxH: 20x20x20. 3x spanwijdte in hoogte.

Kleiner dan volwassen: 2-3x spanwijdte in hoogte.

* Verzorg een degelijke ventilatie. 

Substraat

Volwassen: 1,5-2x spanwijdte.

Kleiner dan volwassen: Min. 1x spanwijdte.

* Houd het substraat relatief vochtig.

* Let erop dat terraria met een hoge vochtigheidsgraad gevoelig zijn voor mijten en andere parasieten. Neem uw voorzorgen.

Klimaat

Vochtig seizoen: Oktober, november, december.

Droog seizoen: Geen. Regenval is het hele jaar door significant.  

Warmste maanden: Februari, maart (met minder neerslag).

Koudste maanden: Geen. Temperaturen blijven tussen 25-30°C. Minima zakken overdag niet onder 22°C. ‘s Nachts gaan de temperaturen evenmin onder 20°C.

Voor meer informatie over het lokale klimaat: Klik hier.

* Je kunt gerust overgaan tot een verdeling die beter samengaat met het klimaat in uw streek. Ga echter niet onder minima of over maxima en verdeel het jaar in die mate dat de spin langere of kortere seizoenen ervaart, zoals hierboven weergegeven. Dit is extra belangrijk als u zichzelf op de kweek wenst toe te werpen.


Verspreiding van Psednocnemis spp.

Psednocnemis spp. werden aangetroffen in West Maleisië en Borneo, hetwelk indiceert dat de groep hoogst waarschijnlijk in Malay Peninsula ontsprong, met een recente migratie naar Borneo.

Klik hier of op de foto om naar de bron te gaan (2012). 

Psednocnemis distribution


III. INFORMATIE VOOR KWEKERS

Kweken met Psednocnemis brachyramosa is doorgaans niet zo moeilijk. De vrouwtjes werden vaker erg tolerant voor hun heren opgemerkt.

Deze informatie wordt spoedig geüpdatet.  

• Ga pas een 4-6 tal weken (of later) nadat de spin verveld is kweken. Indien de verpaarde spin vervelt tussen paring en cocon zal uw cocon niet bevrucht zijn.

• Doorvoed de vrouw alvorens tot de paring over te gaan. Ga ze echter niet vetmesten.

• Introduceer de man bij 24°C en houd de temperatuur constant doorheen het hele proces. Ga de spin geenszins warmer zetten.

• Bied onmiddellijk na de paring een vochtigere periode van 7-8 weken aan. 

• Doe niets speciaal om de vrouw aan te zetten tot coconbouw over te gaan. Houd het substraat een beetje vochtig en de temperatuur rond 23-24°C.

• Ongeveer 5 maanden na de paring zal de vrouw overgaan tot het maken van de cocon. Ontneem de cocon, indien gewenst, 6 weken later. Bewaar de nymfen (stadium 2) bij een luchtvochtigheid van 80-85% en een temperatuur van 24°C. De cocon telt wellicht 120-200 eieren.

• Je zou kunnen overwegen om de eieren bij de moeder te laten uitkomen. 


Volwassen man

Tibiaalhaken: Nee.

In alle gekende Psednocnemis spp. eindigt de embolus distaal met een opmerkelijke spiraalkrul. 

Voor een identificatiemethode van Psednocnemis spp. verwijs ik u graag door naar “A new tarantula genus, Psednocnemis, from West Malaysia (Araneae: Theraphosidae) with cladistic analyses and biogeography of Selenocosmiinae Simon, 1889” (West, Nunn and Hogg). 


IV. WIST U DAT…

Psednocnemis brachyramosa genoemd werd naar haar grootte (Grieks “brachy”) en haar unieke morfologie van de spermatheken (Latijns “ramosa’, hetwelk verwijst naar de vertakkingen in de spermatheken)?

• Het intens diepblauwe enkel bij volwassen vrouwtjes te zien is? Jongere dieren en volwassen mannen zijn veel neutraler gekleurd.

• Blauwe spinnen relatief vaak voorkomen, maar groene spinnen eerder zeldzaam zijn (meer informatie)?. 

• Meer in de Engelse versie van deze pagina. 


V. LITERATUUR

A taxonomic revision of the tarantula spider genus Coremiocnemis Simon, 1892 (Araneae, Theraphosidae) with further notes on Selenocosmiinae (2010). 

• A new tarantula genus, Psednocnemis, from West Malaysia (Araneae: Theraphosidae) with cladistic analyses and biogeography of Selenocosmiinae Simon, 1889 (2012).

• Over de blauwe kleur: Blue reflectance in tarantulas is evolutionarily conserved despite nanostructural diversity.


VI. COPYRIGHT

Bij deze wens ik graag Belgian Tarantula Breeding Team (S. S.) en Michał Morph Kluczny te bedanken voor het delen van cruciale informatie. 

• Tekst: Dennis Van Vlierberghe (facebookgroep en –pagina)

• Fotografie: Yvonne Kindl (flickr)