Thrixopelma cyaneolum Schmidt, Friebolin & Friebolin, 2005, ook wel “Cobalt red rump” genoemd, is een door haar kleurenpalet prachtige middelgrote vogelspin uit Peru. Aanvankelijk werd ze in 2005 tot Thrixopelma cyaneum gedoopt, zij het dat de spin in hetzelfde jaar hernoemd werd als “Thrixopelma cyaneolum” omdat enkele Duitse taxonomen de geldigheid van de naam in twijfel trokken. De minder opvallende kleuren van de spiderlingen zullen plaats maken voor een glanzend kleurenpalet van diepblauw tot felrood. Jammer genoeg nemen deze kleuren af naarmate de tijd verstrijkt sinds de laatste vervelling. Met uitzondering van de diepblauwe uniforme femura vertonen andere pootsegmenten een overduidelijk belijning, gelijkaardig aan die van Aphonopelma seemanni, waarmee de spin zeker op jongere leeftijd wel eens verward wordt. Beide soorten zijn echter relatief gemakkelijk uit elkaar te houden. Op het bovenste gedeelte van het abdomen van Thrixopelma cyaneolum is een erg duidelijke “spiegel” brandharen te zien, in tegenstelling tot Aphonopelma seemanni.
ATTENTIE: Onderstaande informatie is verschillend aan vrijwel elke andere caresheet op het internet. Thrixopelma cyaneolum wordt, in onze opinie, vaak veel te warm en vochtig gehuisvest.
I. SPECIFIEKE INFORMATIE
Wetenschappelijke naam: Thrixopelma cyaneolum.
Nederlandse naam: /
Ook bekend als: Cobalt red rump.
Voorheen bekend als: Hommeoma sp. ex Peru, Grammostola sp. ex Peru, Hommeoma sp. blue/small.
Gedateerde namen: Thrixopelma cyaneum Schmidt, Friebolin & Friebolin, 2005a, Thrixopelma cyaneolum Schmidt, Friebolin & Friebolin, 2005a, Thrixopelma cyaneum Peters, 2005b.
Type: Bodembewonende vogelspin.
Categorie: New world tarantula.
Brandharen: Ja, type I en III (abdomen).
Gif: Wellicht zwak. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit bevestigt.
Herkomst: Centraal-West Peru (verspreid van Huancavelica tot Huancayo en Huánuco).
Lichaamslengte: ≤ 5cm. Vrouwelijke Thrixopelma cyaneolum worden groter en zwaarder dan de mannetjes. Volwassen mannetjes worden ongeveer 3,5cm en beschikken over tibiaalhaken.
Spanwijdte: ≤ 13/15cm.
Gedrag: In vergelijking tot Thrixopelma ockerti kan worden gesteld dat de spin relatief rustig is. Thrixopelma cyaneolum is een schuchtere vluchter. Bij provocatie zal ze niet aarzelen haar brandharen af te werpen. In gevangenschap laten ze zich vaak opmerken en durven ze wel eens een lange vastenperiode in te lassen.
Groeisnelheid: Traag.
Levensverwachting: Daar de paarbereidheid van vrouwtjes soms erg lang op zich laat wachten, wordt verondersteld dat Thrixopelma cyaneolum vrouwtjes tot 20 jaar worden. Hier bestaat echter nog geen uitsluitsel over. Mannetjes worden volwassen rond 3 à 4 jaar.
Toegankelijkheid (1/beginner, 10/expert): 3.
II. INFORMATIE VOOR HOUDERS
>>> Eerste hulp
Thrixopelma cyaneolum leeft enkele tientallen kilometers landinwaarts van de Westkust van Peru (bron). Opmerkelijk is dat de 3 aangegeven zones een erg uiteenlopend klimaat vertonen. Waar het zuidelijker eerder koud en droog is, wordt het noordelijker (naar de evenaar toe) eerder warm en vochtig. U mag er dus vanop aan dat Thrixopelma cyaneolum een erg sterke spinnensoort is die wel aardig wat temperatuurverschillen verdragen kan. Gaat u de uitersten in uw terraria echter vermijden.
Omgevingsfactoren
Temperatuur: 20-23°C (dag), 16-19°C (nacht).
Luchtvochtigheid: 60-70%.
Volwassen: LxBxH: 25x25x25. Min. 3x spanwijdte in oppervlakte.
Kleiner dan volwassen: Min. 3x spanwijdte in oppervlakte.
Substraat
Volwassen: 0,75x spanwijdte.
Kleiner dan volwassen: 0,75x spanwijdte.
* Houd het substraat licht vochtig.
* Voorzie altijd een drinkbakje.
Klimaat
Eerder droog vanaf april tot en met november. Temperaturen gemiddeld rond 9°C. Geen vriestemperaturen.
Eerder droog vanaf april tot en met november. Temperaturen gemiddeld rond 12°C. Geen vriestemperaturen.
Eerder droog vanaf april tot en met oktober. Temperaturen gemiddeld rond 20-22°C. Geen vriestemperaturen.
* Je kunt gerust overgaan tot een verdeling die beter samengaat met het klimaat in uw streek. Ga echter niet onder minima of over maxima en verdeel het jaar in die mate dat de spin langere of kortere seizoenen ervaart, zoals hierboven weergegeven. Dit is extra belangrijk als u zichzelf op de kweek wenst toe te werpen.
Verschil in scopula bij Thrixopelma spp.
Thrixopelma cyaneolum
• Scopula van metatarsus III strekt zich over 2/3 van het segment.
Thrixopelma lagunas
• Scopula van metatarsus III strekt zich over 1/3 van het segment.
• Scopula van metatarsus III strekt zich over 1/2 van het segment.
Thrixopelma pruriens
• Scopula van metatarsus III strekt zich over 2/3 van het segment.
III. INFORMATIE VOOR KWEKERS
Paringen met Thrixopelma cyaneolum gaan doorgaans relatief vlot. Doorgaans heeft een paring niet al te veel introductie nodig.
• Ga pas een 4-6 tal weken (of later) nadat de spin verveld is kweken. Indien de verpaarde spin vervelt tussen paring en cocon zal uw cocon niet bevrucht zijn.
• Doorvoed de vrouw alvorens tot de paring over te gaan. Ga ze echter niet vetmesten.
• Kijk erop toe dat de omgeving rondom het koppel erg stil is. Te veel trillingen kunnen ontaarden in een mislukte kweekpoging.
• Houd de temperatuur na de paring constant, rond 18°C. Verhoog de temperatuur na 3 maanden naar 23-24°C, terwijl u de luchtvochtigheid tot 70% opvoert.
• Ongeveer 3 maanden na de paring zal de vrouw overgaan tot het maken van de eicocon. De draagtijd kan echter ook tot een jaar oplopen. Ontneem de cocon een 4-tal weken nadat u de cocon ontdekt heeft. Plaats de eieren in de incubator bij een temperatuur tussen 24°C en 26°C en een luchtvochtigheid van ongeveer 70%. Aantallen kunnen variëren van 100-200 spiderlingen.
IV. WIST U DAT…
• Thrixopelma cyaneolum jaren geleden werd verkocht als Hommeoma sp. blue/small? Thrixopelma lagunas stond bekend als Hommeoma sp. blue/large (en Euathlus pulcherrimaklassi).
• Over de blauwe kleur: Blue reflectance in tarantulas is evolutionarily conserved despite nanostructural diversity.
V. COPYRIGHT
• Tekst: Dennis Van Vlierberghe (facebookgroep en –pagina)
• Fotografie: Andreas Beier (facebookpagina)