Beginnersfouten

Hoeveel je ook je best doet, beginnersfouten horen bij elk leerproces. Toch is het aan de ervaringsdeskundige om een kanaal aan te bieden dat onze teergeliefde vogelspinnen van nare omstandigheden tracht te vrijwaren. Niemand is excellent geboren, maar een verwittigd man is er 2 waard. Op deze pagina vind je een rijke hoeveelheid aan beginnersfouten, gevolgd door wel heel beknopte verklaringen. Deze pagina over beginnersfouten werd bewust ietwat beknopter gehouden. Druk op de bijhorende links om er meer over te lezen.

Gebrek aan onderzoek voor aankoop van vogelspinnen

Gaat u bij uw intrede in de hobby geenszins blind vogelspinnen aanschaffen. Het zou voor beide partijen uitermate jammer zijn moest het uitkomen dat u geen liefhebber bent van de spin en/of dat u de spin niet de omgevingsfactoren kunt bieden die ze nodig heeft. Lees de wetenschappelijke artikelen op de World Spider Catalog, word lid van de British Tarantula Society, lees boeken en houd u vooral ook onze website in het oog. Neemt u, zeker als beginner, naast onze caresheets evenwel een kijkje op onze pagina’s over de vogelspin en diens levenscyclus, prooidieren, terraria, anatomie, eerste hulp en onze top 10 vogelspinnen voor beginners.

Slechte terrariumkeuze

Verschillende vogelspinnen hebben verschillende levenswijzen en behoeften. Afhankelijk van het type vogelspin, heeft u een ander type terrarium nodig. Zo is een bodembewoner meer geholpen met oppervlakte in plaats van hoogte, in tegenstelling tot boombewonende vogelspinnen. In te hoge terraria voor bodembewoners kunnen spinnen lelijk vallen, poten verliezen en in uitzonderlijke gevallen zelfs sterven. Terraria voor Ypyrabora, Avicularia en Caribena spp. dienen uitgerust te zijn met kruisventilatie. Maakt u de ventilatiegaten desgevallend niet te groot en zorg dat schuifdeurtjes goed klem zitten zodat de spin niet ontsnappen kan. 

Gevaarlijke en onrealistische inrichting van het terrarium

Vermijd alle objecten met scherpe uiteinden, incl. cactussen, en zorg ervoor dat alles stevig staat. Een degelijke schuilplaats waarin de spin zich volledig kan verstoppen is geen overbodige luxe. Voorzie een degelijke hoeveelheid substraat, ook voor de dieren die niet ondergronds leven. In sommige gevallen gaan boombewoners op jongere leeftijd heel dicht tegen de bodem wonen en/of ingraven. In andere gevallen durven bodembewoners zich wel eens vaker ingraven. Ontneem ze de kansen niet. Gaat u voldoende substraat aanbieden waarin gegraven kan worden. Een bak vol houtsnippers of een dikke opperlaag boordevol cocos (zoals te zien op de foto) valt dus geenszins goed te praten. Wel kan cocos dienst doen om op 1 of meerdere plaatsen in het terrarium de vochtigheid wat langer vast te houden.

0.1 Grammostola rosea

Gebrek aan verantwoordelijkheid bij het kopen van vogelspinnen

Om uiteenlopende redenen koesteren beginnende hobbyisten vaak een voorkeur voor zeldzame, potentieel gevaarlijke en/of grote spinnen. Ook dure spinnen staan vaak hoog op het verlanglijstje. Begrijpelijk. Iedereen is wel geïntrigeerd door een x-aantal diertjes in de hobby. Desalniettemin klimt de motivatie om er een te houden vaak boven de persoonlijke mogelijkheden. Wees er zeker van dat je klaar bent om voor een spin te zorgen. Luister naar uw buikgevoel én uw verstand, in tegenstelling tot een aantal die bewust het gevaar opzoeken of slechts willen pronken. Dezelfde regel geldt voor snelgroeiende verzamelingen. 

Gebrek aan onderzoek na aankoop van vogelspinnen

Er gaan aardig wat mythes de ronde in de hobby. Slechts door zich goed in te lezen en het gedrag van vogelspinnen enigszins te leren begrijpen en respecteren, kunnen we er met zijn allen toe bijdragen om deze wilde verhalen de wereld uit te helpen. 

Slechte omgevingsfactoren

Spinnen zijn optimaal aangepast aan hun omgeving. Door ze in een glazen kooi te steken, ontnemen we ze de kans betere oorden op te zoeken. Als we de spinnen verkeerd huisvesten, kan het zijn dat ze sterven of ernstige problemen ervaren tijdens het vervellingsproces. Een typische spin in deze categorie is Brachypelma albopilosum, dewelke als enige in het genus in een relatief vochtig terrarium gehouden moet worden. Maar al te vaak valt ze ten prooi aan de veralgemening dat “alle” Brachypelma spp. droog gehuisvest moeten worden. Caribena versicolor is evenwel vaak het slachtoffer van veralgemeningen. Zo worden boomspinnen over het algemeen wat vochtiger gehouden, zij het dat Caribena versicolor op jongere leeftijd nogal gemakkelijk sterft als het terrarium té vochtig is (meer informatie in de link). Ook in temperatuur wordt er erg vaak overdreven, daar er in de analyse van het plaatselijke klimaat weinig rekening wordt gehouden met het dichte pak boomkruinen dat de weg van de zon naar de aardbodem blokkeert. Een typische spin in deze categorie is Theraphosa stirmi.

Geen water

In de terraria van beginnende hobbyisten zijn wel vaker sponzen of gels terug te vinden. Spinnen drinken echter water, waardoor die gemakkelijkheidsoplossingen hun effect missen. Besproei de kooi voldoende en/of voorzie het terrarium van een bakje met vers water. Sponzen trekken bacteria aan, waarvan de gevolgen ons, mensen, allerminst onbekend zijn. 

Egoïsme > respect

Spinnen zijn solitaire wezens, kleine tankjes, gebouwd om het harde leven in de wildernis te trotseren. Het doelloos verstoren van een vogelspin doe je slechts om jezelf te plezieren, waarbij je geen respect toont voor de levenswijze van het diertje. Gaat u de terraria niet te veel herinrichten, aanvaard het feit dat spinnen hun terraria mogelijks verbouwen, tik niet op de ruiten en ga de spinnen niet uit hun vertrouwde omgeving halen om uw foto wat extra cachet te geven. 

Hanteren van vogelspinnen

Maar al te vaak maken beginnende hobbyisten de keuze een welbepaalde spin aan te schaffen omdat ze de spin wensen te hanteren. Dit gaat echter regelrecht in tegen de vertrouwde levensstijl van de vogelspin. Met te gaan stellen dat de spin dit leuk vindt, doe je eigenlijk niet meer dan het eigen geweten sussen. Enkel in uitzonderlijke omstandigheden, waaronder bv educatieve redenen, kan het hanteren van vogelspinnen door ervaren hobbyisten verklaard worden. In het andere geval is het onverantwoord en potentieel gevaarlijk voor beide partijen.  

Spinnen verstoren tijdens hun vervelling

Spinnen vervellen. Meestal draait de spin zich hiervoor op de rug, al hoeft dat niet altijd zo te zijn. Vooral Afrikaanse spinnen vervellen wel eens op hun buik. Spinnen zijn tijdens deze periode erg kwetsbaar en kunnen sterven als ze niet de rust gegeven worden die ze verdienen. Maar al te vaak zien we beginnende hobbyisten spinnen besproeien met water als ze de indruk hebben dat de vervelling te traag verloopt. Hiermee zouden ze de spin hydrateren om het proces af te werken, al maken deze druppels op verstoring na geen enkel verschil.

Voederen van te grote prooidieren

Een algemene richtlijn is dat de ideale prooidieren ongeveer even groot zijn als het abdomen. Sommige spinnetjes kunnen echter gerust wat grotere prooidieren aan, al kan dat erg verschillen tussen de dieren onderling. Het is aan de houder om dit in te schatten en op te volgen. Beginners durven al eens knaagdieren, zoals muizen, voederen. Dit kan wel eens, mits een vastenperiode achteraf, maar hoeft niet. Vaak komt dit neer op sensatie, wat eerder destructief werkt op een hobby die vecht om zijn goede reputatie.

Te frequent voeden

Persoonlijk voed ik de kleintjes 1 maal elke 2 weken en de grote dieren 1 maal elke 3 weken in de koudere periodes. Als het warmer wordt, halveer ik het de tijd tussen 2 voedertijden. Tussendoor voorzie ik constante toegang tot vers water. Sommige beginners voeden hun spinnen 2 tot 3x per week. Het is een direct gevolg van het onuitputtelijke enthousiasme van de beginnende houder, waardoor de spin te snel groeit, te snel volwassen wordt en bijgevolg mogelijks te snel sterft.

Te snel voeden na een vervelling

Spinnen moeten na een vervelling verharden. Ook de rode cheliceren moeten sterker worden tot ze weer blinkend zwart zijn. In tussentijd is het raadzaam om de spin niet te voeden. Zo voorkom je mogelijke ongevallen. Wacht een weekje vooraleer je spiderlings weer gaat voeden. Wacht tot 2 weken om de grotere dieren met lekkernij te belonen. Zorg er in tussentijd voor dat de spin constante toegang heeft tot vers water. 

Prooidieren niet uit de kooien verwijderen

Verwijder levende prooidieren 24u na het aanbieden uit het terrarium. Het weigeren van een prooi kan een opkomende vervelling betekenen om welke reden alle stressfactoren geneutraliseerd moeten worden. Het laten zitten van prooidieren kan een slechte vervelling, of zelfs de dood als gevolg hebben.

Wilde prooidieren aanbieden

Opgepast. Het lijkt onschuldig, maar dieren die uit de vrije natuur komen, kunnen parasieten dragen.

“ICU voor gedehydrateerde spinnen

ICU staat voor “Intensive Care Unit”. Al bij al is de poging verdienstelijk, zij het dat het verwijderen van de verzwakte spin uit haar vertrouwde omgeving maar al te vaak desastreuze gevolgen met zich meebrengt. Lees er meer over, inclusief onze aanbevelingen, op onze pagina over “eerste hulp bij vogelspinnen“.

“Die lijkt op de mijne”

We zijn nu al enige tijd verder sinds onze eerste aankoop, wellicht een paar nieuwe diertjes erbij, en we hebben in ondermeer wat facebookgroepjes al behoorlijk wat achtpoters zien passeren. Hoog tijd om met de grote jongens mee te doen, dus helpen we waar we kunnen. Vanuit deze motivatie wordt er maar al te vaak gesteld dat een vogelspin een welbepaalde vogelspin is, omdat “ze op de mijne lijkt” of/en “omdat ze wel erg veel weg heeft van die ene op de foto”. Taxonomen hebben er echter de handen vol mee om de ogenschijnlijk meest vanzelfsprekende vogelspinnen aan bepaalde soort te koppelen. Blindweg vaststellingen maken zonder enig wetenschappelijk onderzoek, is actief bijdragen aan misvattingen en kweek van hybriden. Doe het niet. Als je hobbyisten Brachypelma vagans ziet antwoorden op eender welke vogelspin, dan is men slechts de spot aan het drijven met deze typische beginnersfout.

Geen wetenschappelijke namen gebruiken

Deze kan relatief bizar overkomen, maar heeft een veel grotere impact op de hobby dan je jezelf kunt voorstellen. Veel mensen gaan je moeilijk begrijpen. Misvattingen worden de wereld in geholpen. Klik op foto “About those names” en/of lees er hier meer over.

COPYRIGHT

Speciale dank gaat uit naar alle actieve leden van onze facebookgroep om de bovenstaande lijst te hebben helpen bedenken. 

Tekst & Foto: Dennis Van Vlierberghe (facebookgroep en –pagina)