Mijten steken wel vaker de kop op in terraria. Deze parasieten komen af op voedselresten, dode dieren, vocht en warmte. Ook vinden ze hun weg naar uw terrarium via prooidieren. Hoewel ze in de natuur ook talrijk voorkomen, kunnen ze erg irriterend zijn voor de vogelspin. Ze nestelen zich voornamelijk rond de monddelen en de boeklongen, hetwelk een vlotte ademhaling kan bemoeilijken, waardoor de spin verzwakt en mogelijks sterft. Bestrijding van deze kleine beestjes is dan ook uiterst noodzakelijk voor het welzijn van de vogelspin. Hoewel meerdere soorten bekend, zijn ze niet allemaal schadelijk voor de vogelspin. Sommige mijten leven zelfs in symbiose met de vogelspin, waar anderen zoals de tweevlekkige mijt, Sancassania berlesei, iets minder leuk gezelschap zijn.
Belangrijk om te weten is dat mijten vocht en warmte nodig hebben om te overleven. Ze creëren broeihaarden om te paren en de eitjes in optimale omstandigheden te laten uitgroeien tot volwassen diertjes. Van hieruit vinden ze hun weg naar uw teergeliefde huisdier. Hoewel niet allemaal even effectief bevonden, gaan er vele bestrijdingstheorieën de ronde. Zo wordt aanbevolen alle substraat te vervangen, alsemkruid rond de terraria te plaatsen, de spin te ontdoen van mijten door ze te vangen met in slaolie bevochtigde wattenstaafjes en alle besmette onderdelen 1 tot 2 dagen in te vriezen. Hoezeer nooit aanbevolen, is het overmatig besproeien van de terraria bij een mijtenplaag absoluut niet aan de orde. De natuur zou echter de natuur niet zijn, mocht er geen effectieve natuurlijke bestrijdingsmethode bestaan. De walgelijkheid van het gedacht even opzij gezet, worden mijten fel gegeerd door roofmijt (Phytoseiulus persimilis). Deze laatste worden in terraria beschut en jagen tussen 15°C en 28°C de voor de vogelspin irriterende mijten achterna tot ze allemaal zijn uitgeroeid. Bij hogere of lagere temperaturen gaan de roofmijten in rustmodus en zijn ze dus geen meerwaarde in uw terrarium. Bij temperaturen lager dan 5°C sterven de roofmijten en bij aanhoudende voedselschaarste gaan ze elkaar vangen tot de laatste overblijft en op zijn beurt sterft. Voor meer informatie over hoeveelheid en aanpak, verwijs ik u graag door naar refona. Ook voor aanschaf bent u bij refona op het juiste adres.
Probeert u overigens ook eens volgend trucje. De volledige populatie gaat u er niet mee weg krijgen, maar wel zult u er erg veel te slim af zijn. In een proper terrarium is dit alsnog veel effectiever.
In navolging van de aanpak met roofmijt, kun je best nog pissebedden of springstaartjes inzetten. Ze peuzelen met veel plezier restjes en schimmels van de grond en ze zijn, in tegenstelling tot de bestreden mijt, niet schadelijk voor uw achtpoters. Zet de springstaartjes zeker niet in alvorens zeker te zijn dat alle mijten dood zijn. Ze kunnen als prooi dienen voor de ingezette roofmijt. Na 6 weken van voedselschaarste in de terraria kunt u er echter prat op gaan dat er geen mijt meer op avondwandeling gaat.
COPYRIGHT
• Tekst: Dennis Van Vlierberghe (facebookgroep en –pagina)
• Fotografie: Andreas Beier (facebookpagina)