Hoezeer het antwoord op de vraag welke spinnen voor beginners toegankelijk zijn wel erg subjectief is, geef ik u hier alvast een lijstje van de spinnen die ik u aanraad om met de hobby van start te gaan. In mijn queeste een eerlijk lijstje samen te stellen, heb ik rekening gehouden met het temperament van de spin, maar ook met de moeilijkheidsgraad van omgevingsfactoren, de grootte, het kleurpatroon, de zichtbaarheid en het (web)gedrag. Sommige spinnen zijn overigens een tikkeltje moeilijker te vinden of een handje vol geld duurder, maar tot die conclusie kom je wel van zodra je tot aankoop wenst over te gaan. Houd te allen tijde in het achterhoofd dat spinnen levende dieren zijn met individueel verschillende karakters. Ga steeds weer bedachtzaam met ze om, toon het grootste respect voor het welzijn van de dieren en creëer een juiste leefomgeving in zorgvuldig uitgekozen terraria. In de hoop u met mijn lijst van dienst te kunnen zijn, wens ik u alvast immens veel succes en plezier toe met uw eerste achtpoter.
Opgelet: Kies absoluut geen vogelspin uit de oude wereld om mee te beginnen, daar zij wellicht over een sterker gif beschikken dan vogelspinnen uit de nieuwe wereld. Op de Poecilotheria‘s na is deze stelling tot op heden echter nog niet wetenschappelijk bevestigd. Opteer een vrouwtje (zij leven langer). Traditioneel worden Brachypelma albopilosum, Brachypelma smithi en Grammostola rosea aanbevolen als ideale beginnersspinnen, omwille van hun zachtaardige karakter en gemakkelijke onderhoud. Spinnen kunnen echter ook worden aanbevolen om andere redenen, zoals webgedrag, groeisnelheid en/of activiteit. Deze lijst tracht hiermee rekening te houden en wijkt om deze reden af van wat als “traditioneel” wordt beschouwd. Lees de tekst naast de foto om te weten waarom een spin al dan niet voor jou interessant kan zijn.
Antilles pinktoe. Martinique pinktoe. Martinique red tree spider.
Starten doen we met de enige boombewonende vogelspin uit het lijstje. Van het kleurenpalet gaat uw mond openvallen en hoezeer ze hun bronstige mannetjes wat minder goed gezind zijn, reageren ze eerder rustig op uw aanwezigheid. De spin kan wel wat verdragen, maar vereist met haar specifieke temperatuur, hogere luchtvochtigheid en goede ventilatie toch wat extra aandacht en nauwlettendheid van haar baasje. Daar het sterftecijfer onder de kleintjes beduidend hoog ligt, is het aanbevolen de spin op latere leeftijd aan te schaffen. (© foto Julian Kamzol)
Temperatuur: 25-28°C (dag), 20-25°C (nacht).
Luchtvochtigheid: 70-80%.
Ook op de tiende plaats: Avicularia avicularia, Avicularia metallica.
Brazilian red and white. White striped bird eater.
Een streling voor het oog, maar mogelijks een regelrechte aanval op uw gemoedsrust. “Mogelijks”, daar Nhandu chromatus erg kan verschillen in karakter. Waar de ene bij verstoring rustig blijft zitten, neemt de andere zonder aarzelen een dreighouding aan. Gezien de behoorlijke eetlust, groeit ze behoorlijk snel en is ze erg vaak op de wandel. Daarenboven graaft ze wel eens graag, wat maakt dat je ze wel vaker met wat substraat tussen de gifkaken aantreft. Ze vragen echter wel een ietwat vochtigere omgeving, hetwelk wat extra aandacht vraagt.
Temperatuur: 24-28°C (dag), 20-24°C (nacht).
Luchtvochtigheid: 70-80%.
Ook op de negende plaats: Nhandu coloratovillosus (nerveuzer).
8. Lasiodora parahybana
Brazilian salmon pink.
Met een lichaamslengte tot 9cm en een pootspanwijdte nabij 25cm, is Lasiodora parahybana de spin bij uitstek voor wie groots wilt beginnen. Hoezeer niet de grootste onder de vogelspinnen, stellen andere reuzen strengere eisen om te kunnen overleven. Desalniettemin houd je best in het achterhoofd dat de kleintjes wel erg geïrriteerd kunnen reageren op uw liefdevolle glimlach. U zult bij verstoring vaker getuige zijn van een prachtige dreighouding temidden rondzwevende brandharen. Naarmate ze ouder worden, worden ze rustiger. Koop ze dus best al een beetje groter. (© foto César Guadarrama)
Temperatuur: 24-26°C (dag), 21-24°C (nacht).
Luchtvochtigheid: 55-65%.
Ook op de achtste plaats: Lasiodora difficilis (nerveuzer).
7. Aphonopelma bicoloratum
Mexican bloodleg tarantula.
Prachtig gekleurd en lief van karakter, is Aphonopelma bicoloratum een heuse aanwinst in elke collectie. In hun beginjaren kunnen ze wel eens erg geïrriteerd reageren op veranderingen nabij, zij het dat deze eigenschap snel op de achtergrond verdwijnt. Brandharen worden zelden afgestreken en van een beet moet u al evenmin bang zijn. Woonachtig in de Mexicaanse woestijnen vertoeft ze het liefst in een droge omgeving. (© foto Michal Litwin)
Temperatuur: 24-29°C (dag), 21-23°C (nacht).
Luchtvochtigheid: 55-65%.
Ook op de zesde plaats: Aphonopelma chalcodes, Brachypelma boehmei (nerveuzer).
Brazilian whiteknee tarantula. Giant whiteknee. Whitebanded tarantula.
Ze is mooi, groot, snel, kleurrijk, zichtbaar, actief en… Vrijwel altijd hongerig! Acanthoscurria geniculata eet en groeit niet alleen zoals Nhandu chromatus, ze lijkt er zelfs heel fel op. Haar jaaggedrag maakt haar uiterst interessant om kennis te maken met vogelspinnen. Bewaar echter toch maar wat afstand, want zo furieus als ze haar prooien opjaagt, zo furieus strooit ze haar brandharen in het rond.
Temperatuur: 25-28°C (dag), 21-25°C (nacht).
Luchtvochtigheid: 70-80%.
Ook op de zesde plaats: Acanthoscurria chacoana, Brachypelma vagans (nerveuzer).
Mexican red-kneed tarantula. Mexican red knee.
Brachypelma smithi maakte haar intrede in de hobby in de jaren ’70 en is wellicht dé klassieker onder de vogelspinnen, welke titel ze zeker niet gestolen heeft. Naast tal van bijrollen in bekende films, haar opmerkelijke grootte en prachtige kleurenpalet, staat ze er evenwel om bekend gemakkelijk gehouden te kunnen worden, tegen een stootje te kunnen en lief te zijn voor haar omgeving. Daarenboven wordt de uitzondering tot wel 30 jaar oud. Naar mijn ervaring zijn ze echter tot dat tikkeltje stressgevoeliger dan velen denken. (© foto Leon Kirkbride)
Temperatuur: 25-28°C (dag), 21-25°C (nacht).
Luchtvochtigheid: 50-60%.
Ook op de vijfde plaats: Brachypelma emilia.
4. Eupalaestrus campestratus
Pink zebra beauty tarantula. PZB.
Als de naam u even aan een blinkende steensoort liet denken, dan was u eigenlijk nog zo fout niet. Eupalaestrus campestratus is prachtig in zijn eenvoud, voorzien van een onbegrensde hoeveelheid passiviteit. De kans dat zij u haar tanden laat zien of de brandharen rond de oren slingert, is vrijwel onbestaande. Ze groeien echter even traag als ze bewegen, wat behoorlijk saai kan worden als beginnend hobbyist. Koop ze dus best al wat groter, als u ze vindt. (© foto Dick Culbert)
Temperatuur: 24-26°C (dag), 20-24°C (nacht).
Luchtvochtigheid: 65-70%.
Ook op de vierde plaats: Brachypelma albopilosum, Euathlus sp. red (dwergsoort).
Chilean rose.
Fel ondergewaardeerd omwille van haar eerder neutrale voorkomen, maar prachtig in alle opzichten. Hoezeer het gebruik van de naam, Grammostola rosea, terecht in vraag mag worden gesteld, is ze in de hobby gemakkelijk te vinden. Probeer in het andere geval Grammostola porteri. Vergeleken met de spin zijn wij de zwakke levensvorm, want als er eentje wel erg uiteenlopende temperaturen kan verdragen, dan is zij het wel. Jammer genoeg groeit de spin behoorlijk traag en staan ze erom bekend wel eens last te hebben van een slecht humeur… voor enkele maanden.
Temperatuur: 22-27°C (dag), 20-22°C (nacht).
Luchtvochtigheid: 40-55%.
Ook op de derde plaats: Phrixotrichus scrofa.
2. Grammostola pulchra
Brazilian black.
Van zodra u deze spin heeft mogen bewonderen, gaat u elke zwarte spin anders bekijken. Grammostola pulchra is een prachtige reus met een heel zachtaardig temperament. Haar diepzwarte voorkomen geeft haar wel een erg hoog knuffelgehalte. De kleintjes graven zich nogal graag in, terwijl de groten met hun robuuste lijf niets hoeven te vrezen en erg vaak te bewonderen zijn. Vrouwtjes worden gemakkelijk 20 jaar, waar de heren tot wel 8 jaar oud kunnen worden. Welk geslacht u ook in huis haalt… U zult er lange tijd plezier aan beleven! Jammer is wel dat ze niet al te goedkoop zijn. (© foto Leon Kirkbride)
Temperatuur: 22-25°C (dag), 18-22°C (nacht).
Luchtvochtigheid: 60-70%.
Ook op de tweede plaats: Grammostola pulchripes.
1. Chromatopelma cyaneopubescens
Greenbottle blue. GBB.
Het hoeft geen betoog dat deze spin met haar adembenemende schoonheid menig mensenhart sneller kan doen slaan. Ook de kleintjes kunnen u verstommen met hun schoonheid. Hoezeer ze met momenten behoorlijk nerveus kan reageren op veranderingen rondom, overschaduwt ze deze eigenschap met haar wonderbaarlijk mooie webben. Vul het terrarium met droog substraat, een proper drinkbakje en vele ankerpunten en uw teergeliefd huisdier zal u belonen met een bak vol web.
Temperatuur: 25-28°C (dag), 23-25°C (nacht).
Luchtvochtigheid: 40-50%.